U Kantonu Sarajevo 41 novozaražena osoba koronavirusom, a 88 oporavljenih

Preporučujemo

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je potvrđena 41 novozaražena osoba koronavirusom. U istom periodu 88 ih se oporavilo od Covid-19 infekcije.

Od ovog broja novozaraženih, njih 28, odnosno 68,29 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima s ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije. Nažalost, preminulo je pet pacijenata koji su bili zaraženi ovim virusom.

- -

Proteklog dana na koronavirus su testirane 624 osobe. Kanton Sarajevo danas bilježi 962 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. Ukupan broj zaraženih je 51.918, dok je ukupan broj izliječenih 49.742. Trenutno je 4.105 naših sugrađana u samoizolaciji.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 41, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 92.

Trenutno su u KS hospitalizirane 202 osobe i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 142, a u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” 60 pacijenata. Na respiratoru je pet pacijenata i svi su smješteni na KCUS-u.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 26 pacijenata, a u Općoj bolnici četiri. U protekla 24 sata s hospitalizacije je otpušteno devet osoba.

- -

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 280 pacijenata, od kojih su tri transportovana u Opću bolnicu, a osam na KCUS. Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR brisova: na Vrbanji 89, u Novom Gradu 18, u Semizovcu 19 i na Ilidži 13.

Ukupan broj uzetih PCR brisova na punktovima i u Covid-ambulantama je 416. Covid-pozivni centar je zabilježio 430 poziva, a obavljena su 152 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave poštivati sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...