Ujedinjenjem svih probosanskih stranaka na izborima u RS zaustavit ćemo diskriminaciju Bošnjaka i Hrvata

Preporučujemo

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta i član Koordinacije Koalicije “Zajedno za BiH” povodom jučerašnjeg usaglašavanja osnova Platforme zajedničkog nastupa na izborima 2018. i političkog djelovanja u manjem BH entitetu u periodu 2018-2022 devet političkih organizacija dao je slijedeću izjavu za javnost.

“Jučerašnji dogovori predstavnika devet probosanskih političkih stranaka koje okupljaju uglavnom građane bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa teritorija RS, daju historijske pretpostavke zajedničkog djelovanja probosanskih snaga na sprječavanju dalje destrukcije ustavnopravnog sistema države BiH na ovom dijelu teritorije naše domovine i sprječavanja dalje drastične diskriminacije nesrpskog stanovništva, te elemenata nasilne pravoslavizacije i srbizacije.

- -

Imajući u vidu historijski značaj ovog procesa, u ime koordinacije ovih devet političkih stranaka pozivam sve druge preostale stranke tzv ljevice da se uključe u rad koalicije “Zajedno za BiH”, te konačnog definisanja Programske platforme zajedničkog djelovanja predviđeno u Srebrenici 28. marta.

Iskušenja pred kojim se nalaze pripadnici BH patriotskih političkih snaga u manjem BH entitetu, posebno pripadnici bošnjačkog i hrvatskog naroda nužno nameću da se u ovom dijelu naše države lažne podjele na tzv ljevicu , desnicu i centar napuste i obezbijedi jedinstven politički nastup svih probosanskih političkih struktura na Izborima 2018 i zajedničko djelovanje u postizbornom periodu u interesu opstanka naših naroda u ovim dijelovima naše domovine te stabilizacije i prosperiteta države BiH kao buduće članice NATO-a i EU.

Bošnjački pokret poziva i sve strukture akademske, kulturne, vjerske zajednice, udruženja i NVO bošnjačkog i hrvatskog naroda u manjem BH entitetu a posebno predstavnike naše dijaspore da se uljuče u Koaliciju “Zajedno za BiH” te zajedničkim djelovanjem spriječimo procese secesije i derogiranja Ustavnog poretka u RS te kontinuiranu diskriminaciju bošnjačkog i hrvatskog stanovništva od strane aktuelnih vladajućih srpskih oligarhija, stoji u Tokićevom saopštenju.

Najnovije

UO BHRT: Poslovodni odbor RTVFBiH odbija sve zakonske prijedloge, tražimo hitno rješenje od Vlade FBiH

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na današnjoj sjednici razmatrao je neriješene probleme oko raspodjele RTV takse koja...