Povezuje ih negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca

Preporučujemo

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je danas, 7. maja. 2021. godine, da visoki predstavnik treba ispuniti obećanje koje je dao porodicama žrtava genocida i nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida koji bi trebao da predviđa zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu svima onima koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince.

Reagujući na današnju posjetu austrijskog književnika i negatora genocida Petera Handkea Bosni i Hercegovini.

- -

Potpredsjednik Salkić je istakao da je današnja posjeta na dan rušenja Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci dodatno uznemiravanje žrtava i vjetar je u leđa negatorima genocida i onima koji veličaju ratne zločince.

Da imamo zakon o zabrani negiranja genocida današnja posjeta Petera Handkea sa ciljem širenja ideje o negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca ne bi bila moguća.

Posjeta na dan kada je srušena Ferhat-pašina džamija u Banjoj Luci je dodatno uznemiravanje žrtava i vjetar je u leđa negatorima genocida i onima koji veličaju ratne zločince.

Visoki predstavnik treba ispuniti obećanje koje je dao porodicama žrtava genocida i nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida koji bi trebao da predviđa zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu svima onima koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince.

- -

Prijem Petera Handkea od strane onih koji u političkom smislu predstavljaju bosanske Srbe pokazuje njihovu privrženost ratnim zločincima i nastavku negiranja presuđenog genocida.

Odsustvo katarze, empatije za žrtve, priznanja genocida i kontinuitet veličanja ratnih zločinaca glavna su prepreka izgradnji povjerenja i stabilnog mira u Bosni i Hercegovini i regiji.

Zbog ponašanja političkih predstavnika bosanskih Srba, koji dominantno čine vlast u entitetu koji se nepravedno zove samo po jednom narodu, potrebno je u budućnosti na najozbiljniji način razmotriti status područja na kojem je počinjen, dokazan i presuđen genocid.

Međunarodna zajednica treba najozbiljnije razmotriti činjenicu da su u Dejtonskom mirovnom sporazumu kroz teritorijalno uređenje Bosne i Hercegovine i naziv entiteta nagradili one koji su osuđeni za počinjeni genocid, udruženi zločinački poduhvat i druge teške zločine, te tu grešku ispraviti u budućim ustavnim promjenama.

SourceIndex.ba

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...