Netanyahu se zahvalio Bosni i Hercegovini i drugim državama na podršci Izraelu

Preporučujemo

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se na društvenim mrežama zahvalio državama na podršci Izraelu zbog posljednjih sukoba sa Hamasom, a među zastavama koje je objavio se našla i Bosna i Hercegovina.

On se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Brazilu, Nizozemskoj, Italiji, Njemačkoj i drugim zemljama, a kada je riječ o regionu osim zastave Bosne i Hercegovine, tu je i zastava Albanije, Slovenije i Sjeverne Makedonije.Uz zastave napisao je: “Hvala vam što ste odlučno stali uz Izrael i podržali naše pravo na samoobranu od terorističkih napada”.

Bosna i Hercegovina nije zvanično podržala Izrael u sukobima koji su ponovo pokrenuti ove sedmice, ali podrška u vidu projekcije zastave jeste poslata iz Banje Luke i Trebinja te iz zapadnog dijela Mostara.

- -

U administrativnom centru Banje Luke, odnosno Palati Republike Srpske projektovane su izraelske boje, međutim iz Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine poslata je podrška Palestini.

Također je na Starom Mostu u Mostaru, uprkos negodovanjima postavljena zastava Palestine, a Hercegovina je svoju podršku potvrdila postavljanjem zastave u Blagaju i Konjicu.

Sukobi između Izraela i Hamasa su eskalirali u nedjelju navečer, odnosno ponedjeljak ujutru nakon što je Hamas raketirao Izrael. Svemu su prethodile sedmice sukoba između izraelske policije i Palestinaca ispred džamije Al-Aqsa u vrijeme ramazana.

U međusobnim napadima ubijeno je 150 Palestinaca i 10 Izraelaca no nepoznat je omjer stradalih civila i vojnika. Materijalna šteta vidljiva je s obje strane.

Najnovije

Trumpov najmlađi sin (18) bit će delegat na republikanskoj konvenciji

Najmlađi sin Donalda Trumpa, Barron Trump, bit će jedan od delegata koji će predstavljati Floridu na republikanskoj nacionalnoj konvenciji...