Obustavljena istraga protiv Mije Brajkovića, bliskog prijatelja Dragana Čovića, za izvlačenje novca iz Aluminija

Preporučujemo

Tužilaštvo HNK-a obustavilo je istragu protiv nekadašnjeg generalnog direktora, sada ugašenog Aluminija d.d. Mostar, Mije Brajkovića, a kojeg se sumnjičilo za zloupotrebu položaja ili ovlasti i nesavjestan rad u službi, objavio je Dnevni list.

Podsjetimo, Brajković je bio osumnjičen da je kao direktor Aluminija od 26. februara 1996. godine do 30. aprila 2009. godine zloupotrijebio položaj i ovlasti jer je od 2004. godine donosio Odluke o utvrđivanju metoda i postupka nabave robe, vršenja usluga, izvođenju radova u Aluminij d.d. Mostar od 01. aprila 2004. godine, kao i u 2006. i 2007. godini.

Međutim, iz Tužilaštva HNK, nakon prikupljenih dokaza i saslušanih svjedoka u istrazi kao i samog osumnjičenog Brajkovića, kao i vještačenjem materijalnih dokaza iz Aluminija i preduzeća SIP, odlučili su obustaviti istragu.

- -

Podsjtimo, Finansijska policija utvrdila je i kako je Brajković inkasirao preko 700.000 KM kroz nagrade, otpremnine, ugovore o konsultantskim uslugama te da je stan u Mostaru koji je otkupio za blizu 13.000 KM zamjenio je zagrebačkim u vlasništvu Aluminija, tri puta vrednijim, no procjenjen na istu sumu.

Mijo Brajković je dugogodišnji blizak prijatelj lidera HDZa Dragana Čovića.

Najnovije

Penzioneri ZDK traže da se 24 lijeka stave na esencijalnu listu

Savez udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona traži da se na esencijalnu listu uvrsti 24 lijeka koje najviše koriste penzioneri, a...