Građani BiH u prvih pet mjeseci ove godine popili su uvozne vode za 66 miliona KM

Preporučujemo

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata vodom, ali isto tako i zemlja u koju se svake godine uvezu ogromne količine vode.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u našu zemlju je samo u prvih pet mjeseci ove godine uvezeno više od 70 miliona litara raznih vrsta vode u vrijednosti 66 miliona KM, što je četiri puta više u odnosu na vrijednost vode koja je plasirana na strana tržišta. S druge strane, u istom periodu u inostranstvo je iz naše zemlje otišlo oko 33 miliona litara vode, vrijednosti nešto više od 15 miliona KM.

- -

Podaci UIO pokazuju da je za pet mjeseci prošle godine uvezeno skoro 59 miliona litara vode, vrijedne 54 miliona KM, dok je u istom periodu iz BiH izvezeno nešto više od 35 miliona litara vode, vrijednosti oko 16 miliona KM.

“Slobodno tržište i nedovoljna zaštita domaće proizvodnje u svim sferama privrede samo zadaju udarce domaćim proizvođačima. Nedostaju nam adekvatni poticaji, ali i jaki brendovi kakve imaju zemlje u okruženju, kao što su Srbija i Hrvatska, koje imaju mnogo veći uvoz u BiH nego mi izvoz na njihovu teritoriju. Ono što je trenutno najrealnije i najučinkovitije je udružena akcija svih aktera, od institucija do komora u BiH i građana, da se kupuju domaći proizvodi. Pored marketinške kampanje, koja je neophodna, potrebno je uvesti, recimo u škole, kampanje za učenje podmlatka o bitnosti kupovine domaćeg proizvoda, pokrenuti kampanju edukacije kupaca, promociju domaćih proizvoda i domaće proizvodnje s ciljem promjene mentaliteta domaćih potrošača, uz angažman i podršku svih institucija. Strane kompanije od kojih uvozimo vodu godinama imaju agresivnu kampanju”, kazali su za Klix.ba iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Posmatrajući vanjskotrgovinsku razmjenu voda, uključujući prirodne, mineralne, gazirane, sa i bez dodatih šećera, zaslađivača i aroma u periodu 2019/2020. godina, obim vanjskotrgovinske razmjene za 2020. godinu vrijednosno je iznosio 192,1 milion KM, od čega je izvoz iznosio 45,2 miliona KM, a uvoz 147 miliona KM. U prošloj godini došlo je do smanjenja izvoza (-12,1%) i uvoza (-14%) u odnosu na 2019. te se može konstatovati da je došlo do pada potrošnje generalno.

“Kada je riječ o izvoznim tržištima, u 2020. godini, uključujući prirodne, mineralne, gazirane, sa i bez dodatih šećera, zaslađivača i aroma, najviše vode smo izvezli u Hrvatsku, Srbiju, Švicarsku i Njemačku.

- -

U BiH se voda u najvećoj količini uvozila iz Srbije, zatim Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Rumunije”, istakli su iz VTK-a.

Najnovije

Paris Saint-Germain je prvak Francuske

Fudbaleri Lyona pobijedili su u uzbudljivoj utakmici 31. kola francuske Ligue 1 Monaco s 3:2, a usporedno s njima...