Ministar zdravstva Haris Vranić je u službenom odgovoru na pitanje zastupnice Dizdarević naveo da se troškovi za lijekove moraju racionalizirati.

Vjerovali ili ne umjesto lijekova preporučio je da se jede crveno meso, džigerica, brokule, špinat, krompir, kupus, karfiol i mrkva.

- -

„Odlukom o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja FBiH lijek Alfa liponska kiselina ili Tioktinska kiselina iz grupe A16AX01 – ostali lijekovi koji djeluju na probavni trakt i metabolizam, u jačinama 300 mg i 600 mg je sadržana u B listi lijekova koja se izrađuje saglasno finansijskim mogućnostima Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. S druge strane, Alfa-lipoinska (tioktinska kiselina) predstavlja normalan produkt čovjekovog metabolizma i ima utjecaj na pojedine metaboličke funkcije organizma, jak i stabilan antioksidans, vrlo efikasan u zaštiti ćelije od utjecaja slobodnih radikala.  Namirnice bogate alfa-lipoinskom kiselinom su crveno meso (smatra se za najbolji nutritivni izvor alfa-lipoinske kiseline), džigerica, brokule, špinat, krompir, kupus, karfiol i mrkva. Imajući u vidu sve navedeno i pored nastojanja da se što više lijekova osigura stanovništvu KS, sredstva za ove namjene iz godine u godinu rastu i predstavljaju trošak koji se treba racionalizirati“, naveo je Vranić te time umjesto apoteku preporučio da građani po lijekove krenu na pijacu.