Predivni prizori šarolikih “polja ćilima” u Antaliji

Preporučujemo

Ručno tkani tepisi i ćilimi nakon što prođu određenu fazu obrade u mjestu Dosemealti u turskom gradu Antaliji potom se prodaju u inostranstvo.

Tepisi i ćilimi iz cijele Turske, koji pristižu u Dosemealti, prvo se peru, suše i potom se prostiru na polja.

- -

Ručno tkani tepisi i ćilimi, prostiru se na polja kako bi se pod suncem pročistili od klica i dobili još ljepšu boju, a na stotine tepiha na poljima predivnim i bajkovitim prizorima svakako privlači veliku pažnju prolaznika.

Tepisi i ćilimi, kako bi upijali sunčevu svjetlost, ostaju na poljima od deset dana pa do čak dvije godine, ovisno o njihovom kvalitetu. Tepisi i prostirka se po kišovitom vremenu nose u skladišta, a ponovo se prostiru na polja kada se pojavi sunce.

Ovi jedinstveni tepisi i ćilimi koji se prodaju u mnogim zemljama mogu dostići cijenu i do 300 hiljada dolara.

- -

Halil Borekci, koji se bavi trgovinom tepiha već oko 50 godina, kazao je da je obišao svaki dio Turske kako bi sakupio ručno tkane tepihe i ćilime.

“Prerađujem stare tepihe koje ljudi koriste u svojim domovima i onda ih prodajem u inostranstvo”, rekao je Borekci.

Kako je pojasnio, tepisi i ćilimi se na suncu čiste od hemikalija, a u jednoj sezoni na polja prostru oko pet do šest hiljada tepiha.

Jedna od uposlenica, Fatmana Topkara, kazala je da tepihe prostiru na polja u ranim jutarnjim satima, te ih prevrću u određeno doba dana i čekaju da njihove boje izblijede, kako bi bili potpuno spremni za tržište.

Havvana Olmez pojašnjava da postupak polaganja tepiha počinje u junu i nastavlja se sve do septembra.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...