Obilježena 29. godišnjica najvećeg zločina u logoru Keraterm

Preporučujemo

U Prijedoru je obilježena 29. godišnjica najvećeg zločina u koncentracionom logoru Keraterm, kroz koji je tokom ljetnih mjeseci 1992. prošlo oko tri hiljade civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Posmrtni ostaci ubijenih u logoru Keraterm pronađeni su u masovnim grobnicama Stari Kevljani, Jakarina Kosa i Tomašica, a za brojnim se još traga.

- -

U samo jednoj noći, sa 23. na 24. juli, iz sobe broj tri logora Keratrerm ubijeno je oko 200 logoraša. Među njima muž i sin Ifete Imširović, koja je, tragajući za njima, obišla brojne masovne grobnice. Jednu sinovu kost našla je u Jakarinoj Kosi: „Muža sam našla u Kevljanima. Ukopala sam tu jednu kost, 2006. su ukopona obojica. 2014. sam našla sina u Tomašici“.

„Teško mi je, svaki dan isto – žalost. Četrdeset je godina imao. Došli su, spavao je, odveli i ubili ga. Zna se ko ga je ubio – osuđen je, ali slabo osuđen“, govori Ifeta Mašić, sestra ubijenog logoraša.

Svjedok te teške noći je i Fikret Alić, logoraš koji je bio u susjednoj sobi, a čija je slika iza logorske žice obišla svijet i poslala poruku da se ovdje vrše strašni zločini: „Tu su mi sin i kćer. Sad sam im pričao kako sam morao pasti travu. Zoran me natjerao. Kad sam rekao da mi smeta nos, okrenuo me na beton i udario i rekao – sad pasi, neće smetati. Svaki put su iste emocije – sjetiš se prijatelja koji su ovdje ležali utovareni u kamione“.

370 je ubijenih u ovom logoru, što preživjele obvezuje da se svake godine okupe i podsjete na teške zločine koji su ovdje počinjeni.

- -

„Ja ne mogu biti nigdje drugo nego u ovo vrijeme ovdje gdje sam bio svako ljeto. Nije jednostavno, ali u to vrijeme rođena je moja prva kćerka – to me obvezuje i zbog onih koji nisu preživjeli“, sjeća se Teufik Kulašić, bivši logoraš.

U prijedorskim logorima bilo je zatočeno oko 30.000 Pijedorčana, 3.000 ih je ubijeno. Posmrtni ostaci nađeni su u 500 grobnica u deset općina u tri države. Odluka Valentina Inzka, poručili su, ohrabruje, ali brojne grobnice i bijeli nišani vječiti su dokazi da je genocid počinjen u Srebrenici, ali i Prijedoru, prenosi federalna.ba.

Najnovije

Netanyahu komentarisao navode da će biti uhapšen zbog zločina

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je danas da bi, ukoliko bi Međunarodni krivični sud (MKS) objavio naloge za hapšenje...