Talibani preuzimaju vlast u Kabulu, vojnici ulaze u centar grada

Preporučujemo

Nakon što je predsjednik Afganistana Ashraf Ghani napustio državu zajedno s najbližim saradnicima, talibani su zvanično ostali jedina vojna i politička vlast u Kabulu čime im je vlast omogućila potpunu kontrolu nad glavnim gradom države.

Vrlo brzo nakon što je objavljena vijest o tome da je Ghani napustio Afganistan i avionom odletio za susjedni Tadžikistan, PR službe talibana izdale su saopćenje u kojem se navodi kako je talibanskim borcima naređeno da uđu u centar Kabula.

- -

“Afganistanske sigurnosne službe odlaze iz Kabula. Talibani su naredili vojnicima da uđu u grad i održavaju sigurnost. Glavni grad Afganistana je pao”, rekao je jedan od novinara.

Informacije o tome da talibani ulaze u Kabul potvrdio je i glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid koji je rekao da talibani ulaze u grad kako bi spriječili uništavanje grada i haos koji je nastao nakon odlaska Ghanija.

Također, navedeno je kako će talibani zauzeti i sigurnosne punktove koje su napustile afganistanske sigurnosne snage.
“Jutros smo izdali saopćenje u kojem se navodi da će se naši vojnici nalaziti u predgrađima Kabula te da ne želimo ući u sami centar grada do mirnog prijenosa vlasti. Međutim, nakon izvještaja da su čelnici zemlje napustili grad te da su policijski službenici napustili svoja radna mjesta, moramo ući u dijelove grada iz kojih su se neprijatelji povukli. Tu sada postoje rizici od pljački i krađa. Građani Kabula se ne trebaju bojati mudžahedina i naši vojnici neće ulaziti u domove građana i neće nanijeti bol i štetu niti jednom stanovniku Kabula”, stoji u saopćenju talibana.

Podsjetimo, talibani su još jutros bili u predgrađima Kabula te su čekali mirni prijenos vlasti. Politički predstavnici talibana stigli su u Predsjedničku palatu u Kabulu u popodnevnim satima međutim, vrlo brzo su objavljene informacije kako je predsjednik države Ashraf Ghani napustio Kabul i Afganistan te se uputio prema susjednom Tadžikistanu.

- -

S obzirom na razvoj situacije, talibani su tako ostali jedina vojno-politička sila u glavnom gradu države te su de facto preuzeli vlast nad glavnim gradom države i tako potvrdili kontrolu nad teritorijom Afganistana.

Najnovije

Bloka 7 TE Tuzla neće biti izgrađen: Hoće li poskupljenja struje biti sve češća

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine raskinula je ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Ugovor je potpisan...