Jesen će biti toplija od prosjeka, ali nisu isključeni hladni naleti

Preporučujemo

U periodu od 1. septembra do 30. novembra na prostoru Bosne i Hercegovine očekuje se viša srednja temperatura zraka u poređenju s prosječnom temperaturom za period 1981.-2010. godine.

Prema prognostičkim modelima, najveća odstupanja u odnosu na referentni niz prognoziraju se u septembru. U novembru pomenuti modeli pokazuju najmanja odstupanja, tj. prognozirane srednje temperature zraka trebale bi biti približne srednjim vrijednostima temperatura novembra.

- -

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se nešto iznad 50 posto. Jesen 2021., u poređenju s istim periodom prošle godine, trebala bi biti slična ili malo toplija.

I pored toga što se tokom jeseni očekuju više srednje temperature zraka, nisu isključeni ni prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta s temperaturama znatno nižim od uobičajenih. Mraz je izvjestan u centralnim područjima zemlje.

Očekivani broj toplih dana (maksimalna temperatura ≥25 °C) u Bosni tokom jeseni 2021. veći je od 14, a na području južne Hercegovine prognozirana su do 32 topla dana.

Na duži vremenski period prognoza količine padavina u odnosu na prognozu temperature zraka je manje pouzdana, tako da se prognozirane količine padavina moraju uzeti s više opreza.

- -

Tokom jeseni, prema dostupnim materijalima za dugoročnu prognozu, ukupna količina padavine trebala bi biti manja u odnosu na referentni niz 1981.-2010. godine.

Raspored padavina tokom jeseni bit će neujednačen, a najviše padavina očekuje se u prvoj polovini novembra. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti približne u odnosu na jesen 2020. godine.

Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina predviđaju malu (do 40 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze. Iako se prognozira manja količina padavina tokom jeseni 2021. godine, moguća su kraća razdoblja s intenzivnijim padavinama, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Najnovije

Cameron: Velika Britanija glasat će za rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio je da je jasno da je u Srebrenici bio genocid i da...