NOVA PROVOKACIJA: Svesrpskim svetilištem se Srbija širi na prostor Bosne i Hercegovine!

Preporučujemo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) dogovorili su na današnjem sastanku da će u Donjoj Gradini u Bosni i Hercegovini biti izgrađeno “svesrpsko svetilište”, odnosno memorijalni centar u znak sjećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac “i sve druge Srbe stradale u zločinima počinjenim na teritorijama koje nisu pod kontrolom srpskog naroda”, što predstavlja još jednu od mnogih operacija u sklopu specijalnog rata kojeg Srbija, uz otvorenu ali i sasvim očekivanu podršku SPC-a, vodi protiv Bosne i Hercegovine.

 

- -

Iako je iz gore napisanog potpuno jasna problematična priroda ovog “svetilišta”, bitno je pojasniti da najavljeno “svesrpsko svetilište” neće imati bilo kakvu komemorativno-memorijalnu svrhu već će prije svega biti u funkciji obilježavanja jednog dijela teritorije Bosne i Hercegovine kao buduće “srpske svetinje”, s vremenom ravne Kosovu. Zato ga se uostalom i planira praviti u Bosni i Hercegovini a ne u Hrvatskoj gdje se Jasenovac i nalazi. Srbija, spram Hrvatske više nema teritorijalnih pretenzija dok posvećivanje dijelova Bosne i Hercegovine kao “svesrpskih svetinja” služi kao vanjskopolitička ali i unutarpolitička legitimacija Beogradu za sva buduća mješanja i potencijalne intervencije u Bosni i Hercegovini koje će pravdati “odbranom svetinja”. Svetilište više neće biti tek dio manjeg bh. entiteta ili dio Bosne i Hercegovine, već “svesrpska svetinja”, posvećeno tlo na koje svaki Srbin i samo Srbin ima ekskluzivno pravo i obavezu da ga brani. Od domaćina iz Paraćina pa do Predsjednika Republike Srbije. Slično onome što se danas radi u Crnoj Gori.

 

Naravno ovo “svesrpsko svetilište” imat će i ulogu homogenizacije svekolikog srpstva, to će biti mjesto koje je “pod kontrolom srpskog naroda” i gdje su Srbi “svoji na svome” te lokacija odakle će se, za razliku od Memorijalnog muzeja u Jasenovcu, moći odašiljati kontroverzne velikosrpske političke poruke. Svetilište će biti tek mizanscen za govore o “bitkama koje su pred nama koje nisu oružane, ali ni takve nisu isključene”, kulise za pojačavanje emotivnog efekta političke poruke, jako slično onome što smo nekada gledali na Gazimestanu.

 

- -

Također, riječ je i o nastavku bitke za narativ u vezi s posljednjim ratom. Srbija, koja ne odustaje od namjere da relativizira vlastitu odgovornost za agresiju na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, pokušava na ovaj način uspostaviti nekakav pandan memorijalnom centru u Srebrenici. Gradeći spomenik i svetilište, ne samo za Srbe ubijene od ustaša u Donjoj Gradini već za sve Srbe “stradale u zločinima počinjenim na teritorijama koje nisu pod kontrolom srpskog naroda”, želi se putem stvarnih zločina nad Srbima i stvarnih srpskih žrtava dati legitimitet propagandi i mitologiji koja srpske vojne gubitke u posljednjih 100 godina, a naročito tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, tretira kao “stradanje srpske nejači”. U tom kontekstu ovakva politizacija spomeničke kulture i memorijalizacije javnog prostora ima za cilj i da u budućnosti nametne “svesrpsko svetište” kao nezaobilizanu tačku diplomatskog protokola ili posjeta stranih delegacija, naročito ako se obilaze stvarna stratiša drugih naroda.

 

Ukratko, ovo je još jedna ozbiljna provokacija srpske politike i još jedna prepreka stvarnoj uspostavi mira i pomirenja među narodima na ovom prostoru. Istovremeno ovo je i upozorenje da Srbija ne namjerava odustati od svojih pretenzija na Bosnu i Hercegovinu.

 

 

Najnovije

Hezbolah napao sjever Izraela

Libanski pokret Hezbolah saopštio je da je danas gađao dva vojna položaja u sjevernom dijelu Izraela, kao odgovor na...