Afera s nabavkom medicinske opreme u RS-u: Maske nabavljane za 0,36 KM, a prodavane za 6,90 KM

Preporučujemo

Zloupotrebama u vezi s nabavkom medicinske opreme u RS-u, tokom pandemije virusa korona, pričinjena je šteta entitetskom budžetu koja se za sada procjenjuje na oko 790.000, saznaje Faktor.

Istraga ovih malverzacija rezultirala je jučerašnjim hapšenjem četiri osobe, a kako nezvanično saznajemo iz istrage, istražitelji su došli do saznanja da su određene vrste zaštitnih maski nabavljane po cijeni 0,36 KM, a plaćane 6,90 KM, dok su zaštitna odijela nabavljana za oko 22,5 maraka, a Institutu za javno zdravstvo RS-a isporučivana po cijeni od 50 KM!

- -

– Slavko Bojić, direktor firme “Procontrol” d.o.o. Banja Luka, Dragan Dubravac, direktor firme “Promeding” d.o.o. Laktaši i Saša Marković, direktor firme “Travel for fun” d.o.o. Banja Luka, uhapšeni su zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, a u vezi sa postupcima javnih nabavki medicinske opreme, koje je provodio JZU “Institut za javno zdravstvo RS-a” – saopćeno je iz nadležnmog tužilaštva.

Oni su danas sprovedeni u prostorije Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, gdje će tokom dana biti i ispitani od tužioca.

– Po završetku ispitivanja tužilac će donijeti odluku da li će protiv istih biti upućen prijedlog za određivanje mjere pritvora – istaknuto je iz ovog tužilaštva.

Sinoć je uhapšen i direktor JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” Branislav Zeljković, koji se trenutno nalazi u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, a koji bi takođe trebao biti sproveden u prostorije tužilaštva.

- -

– Branislav Zeljković, Slavko Bojić, Dragan Dubravac i Saša Marković sumnjiče se da su koristeći vanrednu situaciju proglašenu za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije izazvane korona virusom, zajedno i po prethodnom dogovoru, pravnim licima “Procontrol” d.o.o. Banja Luka i “Travel for fun” d.o.o. Banja Luka pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 790.000 KM na štetu budžetskih sredstava u postupcima javnih nabavki medicinske opreme, iako nisu registrovani za promet medicinskom opremom – tvrde u tužilaštvu.

Dodaje se da je Institut za javno zdravstvo nabavljao medicinsku opremu, bez provjere tržišta, putem pregovaračkog postupka, bez objave obavještenja o nabavci, po višestruko većim cijenama od nabavnih, bez odgovarajuće medicinske deklaracije i standarda, od nekvalifikovanih ponuđača i bez nadzora nad primjenom iste.

Iz Instituta je danas saopćeno da “povodom istražnih aktivnosti MUP-a i Republičkog javnog tužilaštva u vezi sa nabavkama medicinske i zaštitne opreme, stoje na raspolaganju nadležnim organima”.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...