Većina Evropljana smatra da je u toku hladni rat između SAD-a, Kine i Rusije

Preporučujemo

Evropsko vijeće za vanjske odnose (ECFR) objavilo je rezultate nove ankete, koja se odnosi na razmišljanje građana Evropske unije o trenutnim odnosima velikih sila i eventualnim mogućnostima za pokretanje novog rata između njih.

Ispitivanje koje se vršilo u 12 zemalja članica pokazalo je kako većina Evropljana smatra da je trenutno u toku novi hladni rat između SAD-a i glavnih rivala Kine i Rusije.

- -

Autori ankete ECFR-a također su istakli kako su rezultati ankete ukazali i na postojanje jasne opasnosti od širenja jaza između evropskog i američkog javnog mnijenja, što se naročito intenziviralo nakon što su SAD objavile potpisivanje sigurnosnog sporazuma AUKUS, u koji su pored Amerike uključeni i Australija te Velika Britanija.

Ipak, u anketi se navodi kako su odgovori Evropljana jasno pokazali da postoji nepovezanost između političkih ambicija Brisela i država članica Evropske unije što bi moglo doprinijeti neučinkovitom odgovoru Evrope u slučaju eskalacije sukoba s Kinom i Rusijom.

“Evropska javnost smatra kako je u toku hladni rat, ali oni ne žele da imaju bilo šta s tim”, rekao je jedan od autora studije.

Prema rezultatima ankete, 62 posto ispitanika vjeruje da se između SAD-a i Kine vodi hladni rat, dok 59 posto njih vidi raskol u odnosima između SAD-a i Rusije.

- -

Samo 15 posto ispitanika smatralo je da je njihova vlast u hladnom ratu s Kinom, dok 25 posto Evropljana smatra da je njihova zemlja u konfrontaciji s Rusijom.

Nešto drugačiji stav imali su stanovnici Portugala, Bugarske, Austrije i Mađarske. Prema anketi, 91 posto Mađara smatra kako njihova vlast nije u hladnom ratu s Kinom i Rusijom. Ovo mišljenje iskazalo je i 80 posto Bugara, 79 posto Portugalaca i 78 posto građana Austrije koji su učestvovali u anketi.

Oko 31 posto stanovnika Evropske unije, odnosno 12 zemalja koje su učestvovale u istraživanju, smatra da je Evropska unija trenutno u sukobu s Kinom, a 35 posto njih se izjasnilo da to nije slučaj.

Kada je riječ o Rusiji, tu su procenti nešto drugačiji te u ovom trenutku 44 posto stanovnika EU smatra kako je ova organizacija u hladnom ratu s Rusijom.

Istraživači iz ECFR-a su nakon objavljenih rezultata naveli i da Evropljani u ovom trenutku ne shvataju prijetnje iz Rusije i Kine opasnim za njihov život.

“Za razliku od prvog hladnog rata, Evropljani ne vide neposrednu i egzistencijalnu prijetnju evropskom susjedstvu. Političari se više ne mogu oslanjati na napetosti s Rusijom i Kinom kako bi uvjerili glasače u vrijednosti snažnog euroatlantskog saveza”, ističe Leonard.

Autori istraživanja također su istakli kako će Evropljani vjerovatno priznati zajedničku evropsku vanjsku politiku kada su u pitanju Kina i Rusija te da vide Brisel kao najbolje mjesto za odbranu svojih interesa i vrijednosti.

Međutim, ono što su rezultati ankete također pokazali jeste i to da će potenciranje priče o hladnom ratu odbiti mnogo više birača unutar Evropske unije nego što će ih privući.

Najnovije

UO BHRT: Poslovodni odbor RTVFBiH odbija sve zakonske prijedloge, tražimo hitno rješenje od Vlade FBiH

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na današnjoj sjednici razmatrao je neriješene probleme oko raspodjele RTV takse koja...