Rudari Kreke dolaze u Sarajevo: Za ponedjeljak najavili protest ispred zgrade Vlade FBiH

Preporučujemo

Radnici Rudnika uglja (RU) Kreka iz Tuzle za ponedjeljak, 27. septembar, u 10 sati, najavili su proteste ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u Sarajevu, saznaje Faktor.

Dopis u kojem je najava protesta upućen je premijeru FBiH Fadilu Novaliću i federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću.

- -

– Povod organiziranja protesta je neisplaćivanje plaća radnicima za mjesec august, čime se direktno krši Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH – kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika Kreke.

Organiziranje protesta podržao je i Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH na sjednici održanoj 22. septembra. U njihovom zaključku stoji da “Elektroprivreda BiH i Vlada FBiH ranije nisu prihvatili zahtjev Sindikalne organizacije RU Kreka za smjenu menadžmenta”, pa je stoga protest povodom neisplaćivanja plaće za august opravdan.

Sindikat Kreke u svojoj odluci naveo je i da će, ukoliko do 27. septembra plaća za august bude isplaćena, protest biti otkazan.

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...