Počele pripreme za narednu naučnu konferenciju o Srebrenici

Preporučujemo

Nakon uspješno realizirane međunarodne naučne konferencije pod nazivom “Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995‒2020: Uzroci, razmjere i posljedice”, koja je prošle godine održana u Sarajevu, današnjim sastankom u Uredu premijera TK počele su pripreme za održavanje naredne konferencije koja je planirana za oktobar 2022. godine.

– Imajući u vidu da je prva konferencija održana u Sarajevu, slijedeća je planirano da bude održana u Tuzli. Iduća naučna konferencija treba da po prvi puta o Srebrenici govori iz novog aspekta, iz aspekta posljedica, ali i budućnosti Srebrenice, te perspektiva daljeg društveno-ekonomsko-privrednog razvoja – kazao je direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Samir Muratović.

- -

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić kazao je da je prošlogodišnja konferencija bila grandiozan skup koji je okupio najznačajnije osobe u ovoj oblasti u regionu. Također, naveo je da su, kao rezultat te konferencije, Univerzitet u Sarajevu, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu i Univerzitet u Tuzli objavili izuzetno značajan zbornik naučnih radova.

Hodžić je istakao da će Vlada u okviru svojih mogućnosti podržati održavanje konferencije iduće godine.

– Trenutno smo u vremenu pripreme budžeta TK za narednu godinu i ovo je pravo vrijeme da dobijemo ovakav input, a kako bismo prilikom izrade budžeta sagledali naše mogućnosti i pokušali iznaći sredstva da pomognemo održavanje ovog projekta – kazao je premijer Hodžić.

Kako je danas rečeno, druga konferencija je planirano da bude posvećena Srebrenici i njenom razvoju. Kroz studije slučaja razgovaralo bi se o demografskom i ekonomskom razvoju, međunarodnim odnosima, te izgradnji povjerenja na srebreničkom području.

- -

Kao priprema za konferenciju planira se da već početkom iduće godine budu urađene studije slučaja, kako bi bile spremne za pripremu i organizaciju konferencije u oktobru.

Na današnjem sastanku bilo je govora i o sastavu organizacionog i naučnog odbora konferencije.

Uz premijera Hodžića, današnjem sastanku prisustvovali su i ministar finansija Vedran Lakić i ministar kulture, sporta i mladih Zlatan Muratović, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Najnovije

Emir Suljagić i Munira Subašić će se obratiti u UN-u

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i predsjednica Udruženja ‘Majke Srebrenice’ Munira Subašić otputovali su u New York. Oni će...