Željko Komšić danas predstavlja BiH na velikom samitu u Sloveniji

Preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, učestvovat će na Samitu zemalja članica EU i zemalja Balkana, koji će danas biti održan na Brdu kod Kranja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

– Samit je prilika da se potvrdi evropska perspektiva zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primjeni evropskog investicionog i ekonomskog plana – istakli su iz Predsjedništva BiH.

- -

Janez Janša, premijer Slovenije, osim Komšića, dobrodošlicu je poželio i Ediju Rami, premijeru Albanije, Sebastianu Kurzu, kancelaru Austrije, kao i Alexanderu de Croou, predsjedniku belgijske vlade.

Komšić će predstavljati BiH, a osim regionalnih lidera, očekuje se da na samitu prisustvuju i predstavnici svih zemalja. Među njima su i Angela Merkel, njemačka kancelarka kao i Emmanuel Macron, predsjednik Francuske.

Na kraju Samita države članice Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana trebale bi usvojiti zajedničku deklaraciju koja bi trebala pokazati prije svega jedinstvo zemalja Zapadnog Balkana, ali i Evropske unije kada je riječ o saradnji na ekonomskim i političkim pitanjima, kao i na zadacima koje zemlje moraju ispuniti ako žele ući u Evropsku uniju.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...