Eksplozija bombe u Stockholmu povezana s oružjem iz bivše Jugoslavije?

Preporučujemo

Eksploziju kod  stanice metroa Stockholmu, u kojoj je jedan 60-godišnjak poginuo, a 45-godišnja žena ranjena, švedska policija dovodi u vezu s ilegalnim oružjem iz zemalja bivše Jugoslavije, piše Index.hr.

Eksplozija se dogodila u nedjelju, kada je predmet koji je muškarac podigao s ulice, a za koji se sumnja da je bila ručna granata, detonirao u njegovoj ruci. Policija je odbacila mogućnost da se radi o terorizmu.

- -

Muškarac je hitno prevezen u bolnicu, gdje je kasnije podlegao ozljedama, dok je žena također ozlijeđena, ali je preživjela. Par je biciklirao tim putem i zaustavio se kada je vidio sumnjiv predmet na podu.

Tragični incident se dogodio izvan postaje metroa Varby Gard, u četvrti Huddinge, oko 11 sati.

“Vjerujemo da je to bila ručna granata neke vrste”, rekao je Lars Alvarsjo, načelnik policijske uprave za južni Stockholm. Na to da se radi o ručnoj bombi, vjerojatno starijoj, upućuje i policijska istraga, odnosno krhotine pronađene u tijelima žrtava te u okolici eksplozije.

Alvarsjo je dodao da je “švedska policija, nažalost, primijetila porast upotrebe ručnih granata među bandama” posljednjih nekoliko godina i to u nekoliko nasilnih incidenata u tri najveća grada Švedske – Stockholmu, Göteborgu i Malmou.

- -

“Mnoge od tih granata uvezene su iz zemalja bivše Jugoslavije”, dodao je.

Stanovnik te četvrti Stockholma Milorad Jenčić rekao je za AFP da je tu bilo “incidenata 90-ih godina i početkom 2000-ih, bilo je vrlo nasilnih bandi”, a potom se stanje smirilo.

Kako piše AFP, “prema izvještaju švedske policije objavljenom prošle godine, Švedska je europska zemlja u kojoj kriminalne bande sve više koriste ručne bombe, često iz rezervi iz bivše Jugoslavije”. Tako je u avgustu 2016. godine jedan osmogodišnji dječak poginuo od ručne bombe bačene u stan u gradu Göteborgu. Izgledalo je da je to bio napad na nekog tko tu živi, radi “podmirenja računa”.

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...