Katastrofalno izvršenje budžeta u općini Centar: Projekti stoje, za neke stavke Mandić nije potrošio ni marku

Preporučujemo

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća sarajevske općine Centar, održanoj u četvrtak, vijećnicima nije dostavljena informacija o izvršenju budžeta za proteklih šest mjeseci.

Prema saznanjima Raporta, načelnik Srđan Mandić nije još predstavio svoj izvještaj jer, kako može se zaključiti iz tog dokumenta, u suštini nema šta predstaviti. Veliki broj projekata čeka na realizaciju, a za neke od njih nije uložena niti jedna marka. Naime, prema izvještaju, za neke stavke izvršenje budžeta je nula?!

- -

Nisu se pomjerili sa mrtve tačke

U izvještaju koji je objavljen jučer navodi se kako, primjera radi, za program “Obnove i uređenje obrazovnih i odgojnih institucija” u budžetu je namijenjeno 30 hiljada maraka, a za realizaciju je potrošeno 0 KM. Dakle, prosto rečeno nisu se pomjerili sa mrtve tačke.

U izvještaju je veliki broj programa i projekata za koje ništa nije potrošeno, tačnije nije se ni pokušalo uraditi. Tako je, za Obnovu i uređenje sportskih, kulturnih institucija u budžetu namijenjeno 150.000 KM, a ništa nije potrošeno.

Mehmed Muharemović, vijećnik u OV Centar ispred Stranke demokratske akcije za Raport je kazao nema niti jednog projekta koji se odvija te da Srđan Mandić ništa ne radi.

- -

– Izvještaj o izvršenju budžeta kao tačka nije bio na dnevnom redu na prošloj sjednici koja je održana u četvrtak, a ne znam da li će biti na narednoj. Komentarisao sam budžet jer imam informaciju da se on već kuje u kabinetu načelnika sa njegovim savjetnicima. Upozorio sam da to nije mjesto gdje se raspravlja o budžetu – kazao je Muharemović.

Faksimil Izvještaja o izvršenju budžeta

Oni ništa ne rade

– Nema niti jednog projekta, ako ne računamo tekuća održavanja, koja se odvijaju na cesti. Sve ono što on objavi je u sklopu održavanja. Nekoliko ulica se rekonstruira. Mnogo je sredstava uplaćeno ViK-u. Ova vlast u KS ne radi ništa po pitanju projekata. Mislim da je takva situacija i u Novom Sarajevu, načelnik isto ništa ne radi.

Mi smo vidjeli da Mandić ništa ne radi. I ta škola na Šipu još nije završena. Probili su sve rokove. I za opremu su tražili donaciju – kazao Muharemović.

Također, zanimljivo je da Mandić i za projekte upravljanja i raspolaganja imovinom Općine nije ništa realizovao niti utrošio jednu marku, a u budžetu je namijenjeno 2.320.117 KM.

Postavlja se pitanje za koga ili zbog čega Mandić čuva novac?

SourceRaport

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...