Neizvjesna noć pred stanovnicima Jablanice

Preporučujemo

Neizvjesna je noć pred stanovnicima općine Jablanica.

Prema riječima Omera Karića, stručni savjetnik za odnose sa javnošću i član Štaba civilne zaštite Općine Jablanica održana je vanredna sjednica Kriznog štaba civilne zaštite Općine Jablanica gdje se razmatralo stanje izazvano jakim vjetrom i obilnim padavinama koje su zahvatile općinu Jablanica tokom protekle noći i dana i nanijele velike štete.

- -

– Na terenu je angažovano svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija, te poduzimaju se mjere na osposobljavanju prohodnosti svihputeva na području općine. Konstatovano je da su posebno opasna klizišta i odroni koji su evidentirani na mnogim mjesnim područjima. Evidentirane su štete na plastenicima, motornim vozilima i krovovima privrednih objektata – kazao je Karić.

Istakao je da je stanje veoma ozbiljno.

– Šteta koja je načinjena kućama, privatnim objetima, privrednim objektima, automobilima je zaista velika. Šteta je nastala i na školama. U pojedinim dijelovima općine nije bilo struje a voda za piće je zagađena usljed nabujalih vodotokova. Situacija će se pratiti tokom noći – naveo je Karić.

Istakao je da se razmatralo i proglašenje stanja prirodne nesreće ali da tu odluku nisu donijeli.

- -

– Na području čitave općine je alarmantno. Pritoke Neretve su nabujale i nose sve pred sobom, zatrpale su nekoliko automobila. Sve smo evidentirali i koliko je bilo moguće odmah sanirali a s obzirom da opasnost nije prošla večeras ćemo pratiti situaciju na terenu sa zebnjom a vidjet ćemo šta će nam noć donijeti – kazao je Karić.

Navodi da srećom nije bilo povrijeđenih stanovnika, ali da je bilo dramatičnih situacija, za koje se nadaju da se neće ponoviti, piše Faktor.

Najnovije

Bizarna izjava Dodika: “Pet milijardi ljudi neće podržati Rezoluciju o Srebrenici”

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je danas, 1. maja, imao bizarnu izjavu u vezi s Rezolucijom o genocidu...