Australija, Kina, Japan i Indija odbile ugasiti termoelektrane na ugalj

Preporučujemo

Australska vlada odbija se pridružiti 40 zemalja koje postupno gase termoelektrane na ugalj, govoreći da neće “ukinuti industriju”.

Australija je optužena za nazadovanje u skladu sa obećanjem Cop26 koje podržava pet najvećih svjetskih korisnika energije uglja

- -

Australijska vlada se neće pridružiti više od 40 zemalja koje se obavezuju da će postepeno ukinuti termoelektrane na ugalj, a ministar energetike je izjavio da je Australija fokusirana na razvoj tehnologije, a ne na “brisanje industrije”.

Obećanje na klimatskom samitu Cop26 da će se prekinuti upotreba uglja do 2030-ih “ili što je prije moguće nakon toga” za bogate, a 2040-ih za zemlje u razvoju podržalo je pet od 20 najvećih korisnika energije uglja, Južna Koreja, Indonezija, Vijetnam, Poljska i Ukrajina.

Odvojena grupa zemalja, uključujući SAD, Kanadu i Veliku Britaniju, obećala je da će okončati prekomorska ulaganja u ugalj, naftu i plin do kraja sljedeće godine.

Nijednu izjavu nisu potpisale Australija, Kina, Japan i Indija, a datumi postupnog ukidanja energije iz uglja pomjereni su dalje od datuma koji su predložili Britanci – koji su za cilj imali “slanje uglja u historiju”.

- -

Ipak, pristalice inicijative kažu da je formalna obaveza u pogledu uglja i dalje značajan korak – onaj koji je prije nekoliko godina bio nezamisliv. Pariski sporazum, globalni sporazum o klimi potpisan 2015. godine, ne spominje eksplicitno potrebu da se prestanu koristiti fosilna goriva.

Najnovije

Nije kriv Ramo Isak već Elmedin Konaković

  Za Patriju piše: Amra Vrabac To što mašete glavom je vaš stav, obratio se ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković...