Elon Musk prodao pet milijardi dolara vrijednosti dionica Tesle

Preporučujemo

Izvršni direktor Tesle Elon Musk prodao je oko 5 milijardi dolara vrijednosti dionica kompanije, izvijestio je milijarder u srijedu, samo nekoliko dana nakon što je anketirao korisnike Twittera o prodaji 10 posto svog udjela.

Musk je u subotu anketirao korisnike Twittera o prodaji 10 posto svog udjela, čime je pomogao u snižavanju cijene Tesline dionice nakon što je većina na Twitteru rekla da se slažu s prodajom.

- -

Dionice su u utorak potonule 12 posto u višednevnoj rasprodaji koja je ugrozila poziciju tvrtke u klubu vrijednom milijardu dolara, ali se u srijedu oporavila za 4,3 posto.

 Musk ima više od 20 miliona dodatnih dioničkih opcija koje ističu u augustu sljedeće godine.

Ako Musk provede plan prodaje dionica od 10 posto, to bi u kratkom roku bio blagi negativan rezultat, rekao je Mark Arnold, glavni investicijski direktor u Hyperion Asset Managementu u Brisbaneu, gdje je Tesla najveći holding u svom globalnom fondu.

Iako je Tesla ove sedmice izgubio blizu 150 milijardi dolara na tržišnoj vrijednosti, maloprodajni ulagači bili su neto kupci dionica. Otprilike 58 posto Teslinih trgovačkih naloga na Fidelityjevom brokerskom web mjestu u srijedu bilo je za kupnju, a ne za prodaju.

- -

Tesla je sada u porastu za više od 51 posto u 2021., uglavnom zahvaljujući skupu u oktobru koji je potaknut sporazumom o prodaji 100.000 vozila kompanija za iznajmljivanje automobila Hertz.

 

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...