Kanton Sarajevo: Vakcinacija u SCC i Bingu, na raspolaganju Moderna, Pfizer i Sinopharm

Preporučujemo

U okviru pojačane kampanje za vakcinaciju protiv COVID-19, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo organizirao je akciju “Vakcinacija prema građanima”.

I ovoga vikenda su formirani punktovi u dva tržna centra – Sarajevo City Centar (SCC) i Bingo City Center.

- -

Građanima su na raspolaganju prve doze vakcina Moderna, Pfizer i Sinopharm. Vakcinacija će trajati od 10 do 14 sati.

Na ovim punktovima neće se aplicirati druga i treća doza vakcine, nego u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo u skladu sa preporukama Kriznog štaba.

“Na ovaj način građanima Kantona Sarajevo želi se omogućiti još lakše obavljanje vakcinacije, a prostor tržnog centra je izabran jer se tu bilježi najveći broj okupljanja, posebno tokom vikenda”, navodi se u saopćenju.

Mirna Pecikoza, glasnogovornica ministarstva zdravstva KS kazala je za N1 da je trenutno u KS vakcinisano više od 50 posto građana.

- -

“Očekujemo da nakon vakcinacije u tržnim centrima taj postotak bude 55 posto. Mi smo prošle sedmice bili zadovoljni odzivom mladih, a naročito onih ispod 18 godina. Otprilike oko 700 mlađih ispod 18 godina je vakcinisano protekli vikend, i sedmicu prije”, rekla je Pecikoza.

Također, počela je i vakcinacija sa trećom dozom za zdravstvene radnike.

“Osim njih, također iznad 70 godina počinje vakcinacija trećom dozom. Sada možemo reći da smo zadovoljni odzivom građana”, dodala je Pecikoza.

Najnovije

Šok u Tel Avivu: Američke vlasti prvi put zaustavile isporuku municije u Izrael

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena prošle sedmice zaustavila je isporuku američke municije u Izrael, izjavila su za...