Zejnullahu za Index: Na Kosovu smo gledali smišljenu i planiranu provokaciju Beograda

Preporučujemo

Zadnja dešavanja na Kosovu su smišljena i planirana provokacija Beograda, kaže za Index.ba bh. diplomata i predsjednik Zajednice Albanaca u BiH Muharrem Zejnullahu.

-Ovo u Kosovskoj Mitrovici se dešava nakon susreta dva predsjednika, i nakon nagovještaja iz Prištine za formiranje jedne Komisije koja bi trebala dati mišljenje o tkz. asocijaciji Zajednica srpskih opština na Kosovu.

- -

Koliko je meni poznato, a i na osnovu dogovora Prištine i Beograda, oko procedura ulaska srbijanskih zvaničnika na Kosovo, vlasti Kosova nisu odbile ni jednu takvu i blagovremnu najavljenu posjetu. Očito je da je ovo planirano da to izvede Marko Đurić, koji je po ko zna koji put ilegalno ulazio na Kosovo i bio je i protjeran od strane kosovskih vlasti. Oganizirao je kojekakve provokativne skupove sa ciljem izazivanja nereda, kako je to i ovoga puta uradio, kaže Zejnullahu i dodaje:

-Razne izjave pojedinaca iz manjeg bh. eniteta po pitanju bilo kakvih dešavanja na Kosovu su apsolutno nebitne za demokratske vlasti Republike Kosova i ne zaslužuju komentar. Mislim da se ništa spektakularno neće dogoditi, sem što su mogući vanredni izbori na Kosovu.

Očito je da sa srpskom listom na vlasti, čiji ministri u Vladi Kosova učestvuju na ovakvim tajnim organiziranim sastancima i koji direktive primaju isključivo iz Beograda, nema ni minimum prostora za bilo kakav napredak.

(E.L.)

Najnovije

Hoće li opozicija iz RS pristati na Dodikovu igru oko bojkota izbora?

Predstavnici koalicionih partnera u RS-u dogovorili su se danas da pozovu opoziciju da ne prihvate izlazak na lokalne izbore...