Članovi Evropskog parlamenta: Vlade podrivaju slobode uvođenjem digitalnih certifikata i ucjenjuju građane, stvara se lažni osjećaj sigurnosti jer su zarazni i vakcinisani

Preporučujemo

Krajem oktobra su članovi Evropskog parlamenta održali konferenciju za medije na kojoj su govorili o podrivanju sloboda koje se provode pod krinkom “brige za zdravlje stanovništva” uvođenjem digitalnih certifikata i uslovljavanjem vakcinacijom.

Prava zagarantovana Ustavom

- -

Christine Anderson, političarka iz Njemačke, navela je kako je u aprilu glasala protiv digitalnog pasoša.

– Vlade širom Evrope su se potrudile da vakcinišu ljude, obećano nam je da će vakcinacija promijeniti igru i vratiti slobodu, ispostavilo se da ništa od toga nije istina. Ne čini vas imunim, i dalje se možete zaraziti virusom i još uvijek biti zarazni. Jedino što je ova vakcina zasigurno uradila je da prospe milijarde i milijarde dolara u džepove farmaceutskih kompanija. Glasala sam protiv zelenog digitalnog certifikata još u aprilu. Nažalost, ipak je usvojen, a ovo samo pokazuje da postoji samo manjina poslanika koji se istinski zalažu za evropske vrijednosti. Kad god neka vlada tvrdi da joj je u srcu interes naroda, morate prvo razmisliti da u čitavoj historiji čovječanstva nikada nije postojala politička elita koja je iskreno za dobrobit običnih ljudi – rekkla je i dodala da građani uvijek moraju propitati skrivene motive nekih odluka i pitati se za čije je to dobro.

Govorila je i o razlozima zbog kojih se ne želi vakcinisati.

– I sasvim sigurno se neću vakcinisati zato što mi to kaže moja vlada i obećava mi da ću zauzvrat dobiti slobodu. Da budemo jasni oko jedne stvari, niko mi ne daje slobodu, jer sam slobodna osoba, tako da se usuđujem da me Evropska komisija i Njemačka vlada bace u zatvor, ali nikada nećete moći da me natjerate da budem vakcinisana, ako sam slobodna građanka koja je izabrala da ne budem vakcinisana. Na kraju, voljela bih da razmislite o tome da obavezna upotreba digitalnog zelenog certifikata podriva sve za šta se Evropljani zalažu, krši ustavom zagarantovana osnovna prava i predstavlja prvi korak ka nepodnošljivom kineskom sistemu socijalnih kredita – zaključila je Anderson.

- -

Diskriminacija i segregacija

Zatim se obratio Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik iz Hrvatske, koji je kazao da je tu kako bi se suprotstavio diskriminaciji i segregaciji.

– Mi smo ovdje da branimo osnovna ljudska prava. Prvo ću reći da je digitalni zeleni certifikat nelogičan, nenaučan i beskoristan za rješavanje ove krize. Naprotiv, daje ljudima koji ga nose lažni osjećaj sigurnosti i da se sami ne mogu zaraziti ili zaraziti druge. Sve više naučnih podataka i svakodnevnog iskustva to potvrđuje. Digitalni certifikat nije ovdje zbog našeg zdravlja, radi se o politici, o pravima, širom Evrope su postavljene politike koje su ukrale normalan život ljudi. Vlade u suštini sve više ucjenjuju građane. Hrvatska vlada otvoreno priznaje da je digitalni certifikat samo dodatni pritisak na one koji iz bilo kojeg razloga ne žele da se vakcinišu – rekao je.

Smatra kako je onemogućen normalan život onima koji nemaju digitalni certifikat, jer su im slobode oduzete.

– S druge strane, zdravim ljudima se uskraćuju slobode i ustavna prava. Mi imamo svoja neotuđiva prava što znači da nam ih niko ne može oduzeti – rekao je, između ostalog, europarlamentarac iz Hrvatske.

Najnovije

Predstavnica Bošnjaka na Kosovu neće podržati istospolne brakove

Zastupnica u Skupštini Kosova Duda Balje, a ujedno i predsjedavajuća Komisije za ljudska prava, ravnopravnost spolova, nestale osobe i...