Sejdić pozvao Ljubića da smiri emocije: To što Komšića ne smatrate “legitimnim” Hrvatom je problem Vas i HDZ-a

Preporučujemo

Dervo Sejdić, samo jedan od apelanata koji je dobio spor pred Evropskim sudom za ljudska prava, komentarisao je na svom Facebook profilu pismo koje je predsjednik glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić uputio predstavnicima međunarodne zajednice, pozvavši ga da čita, a ne komentariše presude Suda.

– Na način kako to radite, obmanjujete i sebe ali i čestite ljude Hrvate Bosne i Hercegovine – napisao je Sejdić

- -

On podsjeća na dijelove Ustava i zadnji paragraf:

– Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u New Yorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine.

Sejdić dalje navodi kako se samo po ovom paragrafu kroz sve Izborne cikluse u Bosni i Hercegovini, od prvih do Parlamentarnih izbora 2018. godine, građanima Bosne i Hercegovine koji se ne deklarišu kao pripadnici konstitutivnih naroda, uzurpira pasivno izborno pravo.

– Za razliku od prava Bošnjaka, Hrvata i Srba koji u svakom izborno ciklusu izbora tročlanog predsjedništva imate svoje pripadnike u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. To što vi gospodina Željku Komšića ne smatrate “legitimnim” Hrvatom to je vaš problem i onih koji kao vi iz HNS i HDZ BiH razmišljaju – piše Sejdić.

- -

Dalje poziva Ljubića da pročita dijelove Ustava i Izbornog zakona BiH.

– Savjetujem ti da malo smanjiš emocije i prestaneš sa obmanama građana Bosne i Hercegovine, naročito dijela građana Bosne i Hercegovine koji ti nažalost vjeruju –  poručuje Ljubić

Najnovije

Obraćanje Emira Suljagića u UN-u o genocidu u Srebrenici: Mi znamo ko je povukao obarač i gdje

U Ujedinjenim nacijama danas je upriličena panel diskusija posvećena obilježavanju genocida u Srebrenici, a na kojoj se obratio i...