Depoi TE Tuzla bez zaliha uglja: Hoće li biti redukcija?

Preporučujemo

I dalje je upitna proizvodnja električne energije u Termoelektrani Tuzla.
Situacija je neizvjesna i kada je u pitanju snabdijevanje Tuzle i Lukavca toplotnom energijom, zbog smanjene isporuke uglja iz rudnika koji posluju u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH. Ukoliko temeprature zraka u narednim danima budu niže, pitanje je hoće li Termoelektrana Tuzla moći odgovoriti zadatku, prenosi Federalna.

Zasad na depoima Termoelektrane Tuzla zaliha uglja ima dovoljno, kada je u pitanju toplifikacija, odnosno snabdijevanje toplotnom energijom Tuzle i Lukavca. No, problemi su evidentni i vidljivi – od četiri raspoloživa bloka u funkciji su samo dva. Sistem je zasad protočan i dopremljene količine uglja se odmah transportuju u proizvodni sistem, ali blokovi četiri i pet su van pogona zbog zaliha koje su ugrožene.

- -

„Ovo što trenutno dolazi je sasvim dovoljo za toplifikaciju. Nema uglja za proizvodnju električne energije što se tiče lignitnih blokova, radi samo blok 3, i dalje će raditi samo blok 3 prema količini uglja koja dolazi“, ističe Mirza Berberović, tehnički direktor Termoelektrane Tuzla.

Situacija je zabrinjavajuća i ugalj se za sada doprema iz rudnika Banovići i Stanari. Na dnevnom nivou potrebna je količina od 2.500 tona. Zalihe su dovoljne za rad postrojenja u narednih petnaestak dana.

„Situacija je krajnje ozbiljna, ali trenutno, s obzirom na vanjsku temperaturu, za sada zadovoljavamo ono što trebamo da damo. Iako je realna mogućnost za redukciju, redukcije do sada nije bilo“, dodaje Berberović.

Kada je u pitanju snabdijevanje Tuzle toplotnom energijom, ono je za sada uredno. Do problema bi moglo doći padom temperature zraka, što se očekuje u narednim danima.

- -

„Ukoliko to bude smanjeno u odnosu na parametre koji su potrebni, izvršit ćemo dodatno balansiranje u noćnom režimu kada budu smanjeni protoci u našim podstanicama, tako da će to osjetiti svi korisnici“, naglašava Suljo Sarić, tehnički direktor JP Centralno grijanje Tuzla.

Program restrukturiranja rudnika jedini je izlaz iz teške situacije u kojoj se nalaze rudnici. Mjesečni gubici u Rudniku Kreka su milionski i svakim danom se tone u veću dubiozu. Cilj je novog Pravilnika, koji ne prihvataju rudari, odvojiti rad od nerada.

„Kad govorimo rad od nerada znači da odvojimo proizvodne od neproizvodnih radnika i on je u tom smislu jako jasan i precizan. Više niko neće moći dolaziti na posao, a da ne uradi ništa i da dobije sto posto platu“, kategoričan je Husein Trumić, v.d. direktora rudnika Kreka Tuzla.

No, uposleni u rudnicima nisu dovoljni. Ne prihvataju kompromis i ostaju u štrajku do ispunjenja zahtjeva. Problemi nisu od jučer i nakupljali su se godinama. Ko je u pravu i hoćemo li ostati u mraku, pitanje je koje je za sada bez odgovora.

Najnovije

Pored Pezera, još šestorica bh. atletičara na pobjedničkim postoljima

Na jučer održanom 30. međunarodnom atletskom prvomajskom mitingu u crnogorskom Baru, osim pobjednika u bacanju kugle Mesuda Pezera kojem...