U RS najavljeno “burno proljeće” obilježeno protestima

Preporučujemo

“Burno proljeće” koje bi moglo da obilježe veliki protesti – najavili su budžetski sindikati u Republici Srpskoj. Nezadovoljni su ponuđenim povećanjem plaća u javnom sektoru. Sindikat uprave posebno nezadovoljan jer nije došlo do usklađivanja zakona o plaćama i Zakona o radu.

 

- -

Ovakav prijedlog Vlade RS je apsolutno neprihvatljiv jer su radnici u javnom sektoru i dalje diskriminisani zbog nemogućnosti posebnog iskazivanja naknada za topli obrok i regres, poručuju iz Sindikata uprave RS. Od Vlade očekuju da se izjasni o njihovim zahtjevima, a ukoliko ostane gluva, nade polažu u narodne poslanike. Ako ni njihovo glasanje ne urodi plodom, iz Sindikata najavljuju “burno proljeće”..

 

“Ono što moram još da vam kažem da će Sindikat uprave RS u roku od 60 dana održati vanrednu sjednicu Skupštine, kao najvišeg organa Sindikata, na kojoj e se razmatrati organizacija protesta na proljeće, gdje ćemo pozvati sve budžetske sindikate, nezadovoljne građane u RS, jer ovakvo stanje je apsolutno neprihvatljivo”, rekao je Božo Marić iz Sindikata uprave RS.

Iz Vlade danas nisu bili raspoloženi za komentar.

- -

“Ja ne mogu sada da komentarišem dok traju pregovori. Kad budu završeni, ja sam sigurna da će ministar finansija ili premijer obavijestiti javnost o svemu”, rekla je Slobodanka Popović, pomoćnik ministra finansija za fiskalni sistem RS.

Novo zaduženje

U Federaciji BiH sindikalci traže minimalnu platu hiljadu maraka, u Republici Srpskoj teže da ona bude 750, a s obzirom na najavljena povećanja između 14 i 22 KM već sada je gotovo izvjesno da ni minimalna plata neće značajnije rasti.

“To je naš zahtjev, o tome ćemo pregovarati i negdje do 6.12. bismo trebali imati konačan dogovor oko iznosa najniže plate”, kazala je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Istovremeno, entitetska Vlada najavila je novo zaduženje i to putem obveznica Elektroprivrede. To za sobom povlači povećanje cijene struje u privredi, iako premijer RS tvrdi da će ona i dalje ostati najjeftinija u regionu. A onda opet začarani krug i novi talas poskupljenja, koji građani, već odavno, jedva preživljavaju.

 

 

Najnovije

Bloka 7 TE Tuzla neće biti izgrađen: Hoće li poskupljenja struje biti sve češća

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine raskinula je ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Ugovor je potpisan...