Ustavni sud FBiH ocjenjuje ustavnost Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave KS

Preporučujemo

Ustavni sud FBiH ocjenjivao je ustavnost Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo koji je Skupština KS usvojila 7. septembra.

Podsjećamo, usvajanjem ovog zakona i njegovim stupanjem prestao je važiti Zakon o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo koji je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim.

- -

Skupština KS ponovila je proceduru donošenja zakona, ali je ponovo upućen zahtjev za ocjenu ustavnosti. U međuvremenu je izglasan novi zakon čime je obustavljena procedura na Ustavnom sudu FBiH.

Novi Zakon načelno slijedi strukturu dosadašnjeg zakona pri čemu je njegova nomenklatura prilagođena onoj koja je u upotrebi na nivou Federacije BiH iu većini kantona.

Uz osnovne odredbe koje definišu koji su to organi koje vrše poslove uprave u KS, njihov međusobni odnos i odgovornost rukovodilaca, u središnjem poglavlju Zakona određeni su svi kantonalni organi uprave i njihov djelokrug na način da su prvo definirana sva kantonalna ministarstva, uprave i upravne organizacije , te je utvrđen njihov djelokrug.

U prijelaznim i završnim odredbama Zakona, u odnosu na Nacrt, dodana su dva nova člana kojima je reguliran kontinuitet u radu u smislu nastavljanja obavljanja poslova kantonalnih ministarstava, uprava i upravnih organizacija, kao i nastavljanje obavljanja funkcije imenovanih, odnosno potvrđenih rukovodilaca.

- -

Ocjenom ustavnosti ovog zakona razmatra se svih 12 ministarstava za razliku od ranijeg zakona kojim su bila obuhvaćena tri ministarstva kao predmet ocjene ustavnosti, odnosno njihovo razdvajanje i spajanje i procedura donošenja zakona. Nakon što je Ustavni sud FBiH donio odluku, rad tri ministarstva bio je mjesecima otežan pa čak i zaustavljen do donošenja novog zakona koji nakon 7. septembra ne važi.

Najnovije

Cameron: Velika Britanija glasat će za rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio je da je jasno da je u Srebrenici bio genocid i da...