Vapaj privrednika: Povećana cijena struje do 350 posto vodi do gašenja pogona i gubitka radnih mjesta

Preporučujemo

Privredna društva iz Federacije Bosne i Hercegovine neće potpisati ugovore sa elektroprivredama u FBiH, prema kojima su cijene električne energije za privredu višestruko povećane i do 350 posto za pojedine kompanije.

Ovu odluku donijelo je Udruženje poslodavaca FBiH i pozvalo svoje članice, ali i sve druge tvrtke u FBiH da ne potpišu nove ugovore sa višestruko uvećanim cijenama o nabavci električne energije sa elektroprivredama.

- -

Iz UPFBiH još jednom pozivaju Vladu Federacije BiH da hitno poduzme sve potrebne mjere i da putem upravljačkih odbora u javnim elektroprivrednim poduzećima u FBiH donese odgovarajuće odluke kojima će se ograničiti rast
cijena energije za privredna društva koja se ne snabdijevaju u okviru univerzalnih usluga. U tom smislu, povećanje cijene električne energije za pojedinog kupca električne energije u 2022. godini ne smije biti više od 20
posto, u odnosu na ugovornu cijenu za snabdijevanje električnom energijom koju je taj kupac imao na dan 01.09.2021. godine.

Ukoliko Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dozvoli povećanje cijene električne energije od 150 do 350 posto za privredna društva u FBiH, doći će do masovnog gašenja pogona, gubitka radnih mjesta i smanjenja plaća zaposlenima. Također će doći do smanjenja izvoza, bit će i manje investicija u nove pogone, tehnologije i nova radna mjesta.

Povećanje cijene električne energije privredi u FBiH vodi povećanje cijene hrane, roba i usluga koje plaćaju građani, koji će u stvari jedini biti pogođeni. Tako da bi troškovi života po jednom domaćinstvu na godišnjem nivou mogli rasti i više od 500 KM. To će rezultirati povećanom inflacijom, ali i biti karta u jednom pravcu za odlazak iz BiH mladih, kvalificiranih kadrova.

Vlada FBiH je jedina koja može spriječiti. Pozivamo Vladu FBiH da hitno reagira i ograniči povećanje cijene električne energije za privredna društva na maksimalno 20 posto, navode iz Udruženja poslodavaca FBiH.  

Najnovije

Zbog američkih sankcija SDS ne može na izbore, SNSD može

Ukoliko promijeni ime stranke, SDS će ostati bez članova biračkih odbora, jer, prema amandmanima na Izborni zakon BiH koje...