Milo Đukanović: Odlučno smo stavili rampu povampirenju politike 90-tih u regionu koja teži prekrajanju granica

Preporučujemo

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je Novu godinu građanima Crne Gore.

“Poštovani građani Crne Gore, Kao  u životu ljudi, tako i u istorijskom trajanju naroda i država, ima godina koje bi najradije zaboravili. Za nas u Crnoj Gori godina koju ispraćamo je jedna od tih.

- -

Skupo košta

Pamtićemo 2021. po tome što nije bila godina pregnuća ni posvećenosti vrijednostima na kojima je utemeljena savremena Crna Gora. Bila je to godina u kojoj je do kraja ogoljena nekompetentnost izvršne vlasti i neodgovornost parlamentarne većine, godina lutanja i improvizacija u ekonomiji, zdravstvu, prosvjeti, kulturi i drugim oblastima – što sve zajedno skupo košta crnogorsku državu i društvo.

Nažalost, i godina u kojoj je pandemija COVID-19, ostavljajući pogubne posljedice po zdravlje ljudi, odnijela više od 1700 života naših sugrađana. Pandemija koronavirusa je pošast koja pogađa cijeli svijet. Ali su posljedice pogubnije u Crnoj Gori prvenstveno zbog neodgovorne politike aktuelne vlasti. One bi bile još teže da nije natčovječanskih napora naših zdravstvenih radnika i nemedicinskog osoblja, za šta im odajemo duboku zahvalnost i priznanje.

Ali, ipak se Crna Gora oduprla svim udarima retrogradne politike i iznutra, i spolja. Vrijednosni sistem čije smo temelje popločali nakon obnove državnosti prije 15 godina pokazao je  snagu i vitalnost. U Crnoj Gori smo odlučno stavili rampu povampirenju politike 90-tih u regionu, koja teži prekrajanju granica i stvaranju uvećanih nacionalnih država. Pokazalo se da je, bez obzira na promjenu vlasti, ideja većinske Crne Gore koja je zadobila podršku 21. maja 2006. održiva i postojana, i da je u međuvremenu dobila nove sljedbenike, što je garancija naše izvjesne evropske budućnosti. Ideja izgradnje građanskog, multietničkog društva vladavine prava, i poštovanja ljudskih sloboda i prava po najvišim evropskim i međunarodnim standardima.

- -

Rasplet situacije

Sve ovo nam daje nadu da sa optimizmom gledamo na rasplet situacije u godini koja je pred nama. Vjerujem da su realna očekivanja da se obnovi državno-politička infrastruktura vlasti koja će predano raditi na prevazilaženju podjela u društvu, na daljim reformama i ispunjavanju obaveza iz evropske agende, što će ubrzati naš put ka članstvu u Evropskoj uniji, osnažiti poziciju zemlje u NATO i učvrstiti kredibilitet pouzdanog susjeda, države koja doprinosi očuvanju regionalne stabilnosti.

Vjerujemo da će promjene u tom pravcu ponovo učiniti realnom perspektivu poboljšanja kvaliteta života ljudi, izgradnje boljeg zdravstvenog i obrazovnog sistema u interesu očuvanja zdravlja nacije u datim okolnostima i sticanja novih znanja neophodnih za napredak svakog društva koje ide ukorak s vremenom. Potrebna nam je vlada koja će uvjereno, bez ostatka biti posvećena ostvarenju strateškog evropskog cilja, stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj biznisa, za zaštitu i privlačenje novih domaćih i stranih investicija i za otvaranje novih radnih mjesta, za pravedniju socijalnu politiku i bolji život svih kategorija stanovništva.

Moraće to biti i Vlada koja će se od prvog dana suočiti sa posljedicama politikantskog stvaranja iluzija o bitnom unaprjeđenju životnog standarda preko noći i koja će biti u stanju da makroekonomsku politiku Države vaspostavi na temeljima realnog i odgovornog upravljanja.

Jasna vizija

Borba za ostvarenje ovih ciljeva traži jasnu viziju, kao i odlučnost, hrabrost, umijeće i odgovornost, čega nikada nije nedostajalo našim građanima u prelomnim istorijskim trenucima. Vjerujem da je godina pred nama jedna od njih.

Svim građanima Crne Gore, našoj dijaspori, predstavnicima u vojnim i diplomatskim misijama, svim našim ljudima gdje god da su, želim prije svega dobro zdravlje, mir, slogu i napredak u Novoj, 2022. godini.

Nek je vječna Crna Gora”, poručio je Đukanović, prenosi Antena M.

Najnovije

Vučić o Rezoluciji o Srebrenici: Čeka nas negativan ishod

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je večeras o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te poručio da u izmijenjenoj, finalnoj...