Mijatović o snimku iz Priboja: Očekujem izvinjenje Beograda

Preporučujemo

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović osudio je skandalozni videosnimak na kojem srbijanski policajci pozivaju na novi genocid u Srebrenici.

“Oj Pazaru, novi Vukovaru, oj Sjenice, nova Srebrenice”, sramotne su riječi pjesme koju su pjevali policajci u Priboju tokom novogodišnje proslave, na videosnimku koji se jučer pojavio na društvenim mrežama.

- -

“Oj, Srbijo, hoćemo li naprijed više”, započeo je svoj Facebook status Mijatović, posvećen ovom gnusnom činu iz susjedne nam zemlje.

“Nažalost, u 2022. na Balkanu još živimo u fašizmu. To pokazuje koliko smo svi kiksali kao društvo. I ovaj odvratni događaj zapravo pokazuje zašto se još dugo nećemo naći u EU.

Ja neću da prihvatim tezu da su ovi bolesnici Srbija, ali kad vidimo ovo i kada vidim izjave poput Vulinovih i Dačićevih, mogu samo da kažem da se Srbija kao društvo nalazi u ozbiljnom problemu i fašizmu.

Nažalost, ima toga i kod nas u BiH i moramo biti svjesni toga. Ovo je sve rezultat klice zla iz 90-ih koja je još prisutna uz nakaradni obrazovni sistem kao i poremećeni sistem vrijednosti u kome živimo.

- -

Ono što je pored očitog fašizma poruka ovog događaja jeste da nas ovakve pojave vraćaju u srednji vijek, ovakvi Srbima žele da budu ubice i da je biti Srbin u stvari imati konja i pištolj (dorat crni i devetka duga).

Ovo je civilizacijsko dno. Očekujem izvinjenje i reakciju zvaničnog Beograda kao i sankcionisanje vinovnika ovog događaja, upravo shodno tome zvanični Beograd će pokazati da li postoji razlika u odnosu na Miloševićev režim iz 90-ih”, napisao je Mijatović.

Najnovije

Obraćanje Emira Suljagića u UN-u o genocidu u Srebrenici: Mi znamo ko je povukao obarač i gdje

U Ujedinjenim nacijama danas je upriličena panel diskusija posvećena obilježavanju genocida u Srebrenici, a na kojoj se obratio i...