Nakon rekordnih temperatura, sutra snijeg

Preporučujemo

Kada su u pitanju temperature, za početak mjeseca januara, sa sigurnošću možemo reći da su one bile mnogo više u odnosu na uobičajene vrijednosti, kaže Krajinović. Na jugu su nadmašeni ili izjednačeni apsolutni rekordi po pitanju maksimalnih temperatura vazduha.

U Mostaru je nadmašen rekord. Izmjereno je 20C što je za 1.2 stepena više u odnosu na prethodni rekord, a na jugozapadu BiH, u Livnu, izjednačen je apsolutni rekord i 17 C koliko je izmjereno i u drugim dijelovima naše zemlje temperature su bile više od uobičajenih vrijednosti, ali ne i rekordne, pogotovo na području centralne Bosne, gdje je dugotrajna magla uslovila da su te vrijednosti dosta niže, u odnosu na jug naše zemlje.

- -

Od danas slijedi promjena vremenskih prilika u našoj zemlji. Nestabilno vrijeme zadržaće se narednih 10-ak dana uz padavine i temperature koje su prikladne ovom godišnjem dobu. Vrijednosti jutarnjih temperatura biće ispod nule, od -5 do -1 u Bosni, u Hercegovini oko 0C. Maksimalne dnevne u Bosni neće prelaziti 7C, u Hercegovini 12. Već tokom sutrašnjeg dana, širom BiH, očekuje se snijeg koji će biti uobičajena pojava i narednih 10-ak dana.

Ovakvo stanje jedna je od posljedica klimatskih promjena, navodi meteorolog Bakir Krajinović.

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...