Željko Šain otkriva: Zbog koga minimalac ne može iznositi 1.000 KM

Preporučujemo

I pored toga što je Vlada Federacije BiH donijela odluku o povećanju minimalne plate na 543 KM, radnici zaposleni u realnom sektoru u Federaciji ne mogu biti zadovoljni.

Posebno zbog toga što su u posljednje vrijeme značajno poskupjele osnovne životne namirnice, ali i druge stavke bitne za život. Dosadašnja minimalna plata bila je 407 maraka. Istovremeno, nerealno je, prema mišljenju profesora Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Željka Šaina, očekivati da minimalac u dogledno vrijeme bude 1.000 KM, jer je ključ problema u preglomaznoj administraciji koja jednostavno troši daleko više nego što bi u racionalnim odnosima trebalo biti.

- -

POVEĆANJE ZA 136 KM

– Da se razumijemo, ovakva državna struktura, posebno u FBiH traži daleko veću i jaču materijalnu osnovicu nego što je postojeća. Tako da će ovdje administracija, ako se ovako nastavi još koju godinu, bukvalno ugušiti ljude koji rade u materijalnoj proizvodnji, koji će i na taj način bježeći iz BiH, tamo gdje mogu normalnije živjeti, više slabiti materijalnu osnovicu, dok se administracija značajno ne smanji i ne racionaliziraju njihovi troškovi. Bolje reći, dok se ne promijeni ekonomska politika u cijeloj BiH, boljitka nema. O politici neću da govorim kao okviru u kojem djeluje ta ekonomska politika – kaže profesor Šain.

Podsjetimo, federalna Vlada prošle je sedmice, na telefonskoj sjednici, donijela Odluku da najniža plata u periodu od 1. januara do 31. decembra ove godine iznosi 543 KM. Time je najniža plata veća za 136 KM. Najniža primanja u Republici Srpskoj u ovoj godini biće 590 iako je Sindikat tražio 750 KM. Je li time FBiH bolji i finansijski stabilniji dio BiH?

– Plate u FBiH i u RS-u se ne mogu posmatrati na isti način, jer je različita metodologija obračuna. RS je na vrijeme proveo određene reformske zakone koji su modernizirali tu metodologiju, što daje opet pogrešnu sliku o većoj plati. Konkretno, u RS-u nema neoporezivog dijela plate, osim ličnog odbitka. Tako da bi radnik u FBiH pri komparaciji plata trebao računati i neoporezive dijelove. Vezano za ključni faktor uticaja na visinu minimalne plate on se odnosi, ili bi se trebao odnositi, na stanje jedne ekonomije – godišnji rast prije svega, govori ekonomski analitičar Admir Čavalić.

- -

Ističe da RS nije bolji i finansijski stabilniji dio države.

Ne može se izvući navedeni zaključak zbog spomenute metodologije obračuna. Niz je nekih drugih parametara koji se mogu uzeti kao relevantni – godišnja stopa rasta, kumulativni budžet, stanje duga itd, kaže Čavalić.

Profesor Šain dodaje da “mi moramo jasno u novim okvirima definirati šta je lično primanje i šta je plaća i onda na taj način imati odgovarajuću osnovicu za eventualno oporezivanje”.

EGZODUS RADNIKA

– Prema tome, očito je da, pošto u fiskalnim prihodima treba povećati novčane tokove, jer treba javnom sektoru odnosno državnim institucijama veći budžet, onda se dovijaju kako da imaju što veće prilive. I zato žele, pored plaće i ostala primanja da, kao što je to već napravio RS, i Federacija ima oporezivanje tih dodatnih ličnih primanja zaposlenih ljudi – napominje Šain.

Oglasio se i Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) koji smatra neprihvatljivom odluku Vlade FBiH o minimalnoj plati od 543 KM, ističući da taj iznos, između ostalog, ne može zaustaviti egzodus radnika.

– Kako poslodavci namjeravaju sačuvati neophodnu radnu snagu ako znamo da se već sada bore sa nedostatkom kvalifikovane radne snage – navode iz SSSBiH, piše Oslobođenje.

Najnovije

AVDO AVDIĆ OBJASNIO: “Da li ja primam upute od Mehmedagića ili Konaković od članova kartela Edina Gačanina Tita?”

Sudske odluke često objavi prije suda, detalje istraga prije tužilaštva. Medij koji uređuje Istraga.ba često je mjesto na kojem...