KCUS traži od vlasti u KS: Omogućite PCR testiranje u drugim ustanovama

Preporučujemo

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) traže da vlast u Kantonu Sarajevo omogući PCR testiranje na koronavirus u drugim zdravstvenim ustanovama te da definiše put pacijenta.

Kako su saopćili iz ove zdravstvene ustanove, zbog složene epidemiološke situacije u Sarajevu uzrokovane omikron sojem koronavirusa zahtijevaju od Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo da omogući testiranje i u drugim zdravstvenim ustanovama – Općoj bolnici “Prim .dr. Abdulah Nakaš”, Zavodu za javno zdravstvo i kantonalnim domovima zdravlja.

- -

– KCUS je već dvije godine od pojave koronavirusa jedina javna zdravstvena ustanova koja radi testiranje na koronavirus. Od početka pandemije mikrobiološka laboratorija KCUS-a je realizirala 316.432 analiza na koronavirus, od čega je 253.352 analiza realizirano za stanovništvo Kantona Sarajevo – ukazali su.

Prema njihovim navodima, u KCUS-u je tokom trećeg vala u martu prošle godine na bolovanju bilo više od 500 radnika i u tom trenutku na bolničkom liječenju bilo skoro 570 oboljelih od koronavirusa.

– Klinička mikrobiologija KCUS-a dnevno obradi 1.000 uzoraka na koronavirus za osiguranike Kantona Sarajevo, a iste usluge se pružaju i za drugim kantonima, našim suosnivačima – dodaju.

Prema riječima prof. dr. Amele Dedeić-Ljubović, šefice Kliničke mikrobiologije KCUS-a, od samog početka pandemije do danas su uložili ogroman napor da se održi kontinuitet dijagnostike, koji niti jednog dana nije prekinut.

- -

– Unutrašnjom reorganizacijom od marta 2020. prešlo se sa smjenskog na 24-satno radno vrijeme svih sedam dana u sedmici. Ovaj oblik rada je bio neophodan kako bi se s raspoloživim kadrom zaprimljeni uzorci obradili unutar 24 sata, a što je vrlo značajno s epidemiološkog aspekta. Značajan broj uposlenika je tokom pandemije bio pozitivan na koronavirus, ali to nije utjecalo na kvalitet i kontinuitet rada, ali jeste na iscrpljenost i opterećenost osoblja. Napominjemo da se pored dijagnostike koronavirusa, obavlja i rutinska dijagnostika, koja se s pandemijom povećala zbog većeg broja hospitalizacija – rekla je Dedeić-Ljubović.

Prof. dr. Sandra Vegar-Zubović, direktorica dijagnostičkih disciplina KCUS-a, je istakla da je od februara 2020. do decembra 2021. u KCUS-u urađeno 7.270.635 laboratorijskih analiza.

– Od toga hemataloških analiza uradili smo 2.964.332, biohemijskih analiza 3.900.486 i 405.817 imunoloških analiza. Obradili smo 592.992 pacijenta i 922.831 uzorak – obrazložila je Vegar-Zubović.

Očekuje da primjer KCUS-a slijede i druge zdravstvene ustanove za koje je navela da su dobile novac i opremu za ovu namjenu, kako ne bi trpili oni koji trebaju uslugu PCR testiranja.

IZ KCUS-a su poručili da bi testiranje građana i u drugim javnim zdravstvenim ustanovama omogućilo bolji i učinkovitiji tretman zaraženih koronavirusom jer bi pacijenti, kako su naglasili, brže dolazili do dijagnoze.

Imali su zamjerku na rad Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

– Zabrinjavajuće je da Krizni štab Kantona Sarajevo nije napravio nove protokole za četvrti talas pandemije koronavirusa, niti su definisali put kretanja bolesnika. Tražimo od Harisa Vranića, ministra zdravstva Kantona Sarajevo i predsjednika kantonalnog Kriznog štaba, da hitno, zbog naših pacijenta koji svakodnevno trebaju usluge PCR testiranja, poduzme zakonom predviđene radnje i riješi ovaj problem – potcrtali su.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, je ukazala da, kako je izjavila, naglo raste broj zaraženih, što i nije neočekivano, a kapaciteti KCUS-a se popunjavaju.

– Iznimno je težak pritisak na laboratorij KCUS, koji jedini radi PCR dijagnostiku već dvije godine u kontinuitetu. KCUS svo vrijeme pandemije pruža uslugu tercijarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite. Razvijamo transplantacioni program i ovaj val, nažalost, može u tome da nas uspori – naglasila je Izetbegović, saopćili su iz KCUS-a.

Najnovije

Obraćanje Emira Suljagića u UN-u o genocidu u Srebrenici: Mi znamo ko je povukao obarač i gdje

U Ujedinjenim nacijama danas je upriličena panel diskusija posvećena obilježavanju genocida u Srebrenici, a na kojoj se obratio i...