Ponovo odgođeno suđenje optuženom za zločine u Vlasenici: Ne sviđa mu se advokat

Preporučujemo

Suđenje Predragu Bastahu za zločine počinjene u Vlasenici ponovo je odgođeno zbog najnovijeg zahtjeva optuženog za izmjenu branioca.

Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odbio zahtjeve za razrješenje branitelja na službenoj dužnosti, kao i za izuzeće predsjedavajućeg Vijeća, Bastah je na današnjem ročištu zatražio da izabere branioca kojeg će sam plaćati.

- -

Bilo je planirano da u nastavku suđenja optuženi svjedoči u svoju korist, kao i da budu uvedeni materijalni dokazi Odbrane, ali je Bastah insistirao na pitanju branioca. Predsjedavajući Vijeća Zoran Božić kazao je da tom zahtjevu neće biti udovoljeno s obzirom da je neosnovan i da branilac Izet Baždarević korektno obavlja svoj posao, piše detektor.

– Ako mi to ne date, onda ću ja privatnog branioca, kojeg ću sam plaćati – rekao je Bastah.

Božić je suđenje odgodio za 25. siječnja, navodeći da optuženi ima vremena do tada da izabere branioca. On je istaknuo da Baždarević neće biti razriješen i da će ostati na toj dužnosti ukoliko se ne pojavi drugi branilac.

Bastah je ranije tražio i izuzeće tužiteljice Sanje Jukić, kao i predsjedavajućeg Božića. Ovi zahtjevi su odbijeni.

- -

– Sve što ste radili i radite jeste s ciljem opstrukcije i odugovlačenja postupka – kazao je Božić.

Bastah je optužen za učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol. Prema optužnici, počinio je zločin protiv čovječnosti u svojstvu pripadnika rezervne policije, s dva pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Najnovije

FERK odbio zahtjev Elektroprivrede BiH: Cijena struje ostaje ista

  Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK, danas je održala sjednicu na kojoj je donesena...