Holandija potrošila 2,6 miliona eura na sudske sporove za Srebrenicu

Preporučujemo

Državnom odvjetništvu Holandije odobreno je 2,6 miliona eura za sudske sporove u kojima je ova zemlja bila optužena da je odgovorna za smrt Bošnjaka u srebreničkom genocidu, ali ukupni trošak nastojanja da se ne plati odšteta mogao bi biti puno veći. Već je 300 zahtjeva odobreno a u 200 slučajeva isplaćena je odšteta porodicama ubijenih.

Holandija navodi da je platila 2,6 miliona eura odvjetničkoj firmi Pels Rijcken, koja djeluje kao Državno odvjetništvo Holandije, da je u periodu od 2002. do 2021. zastupa u sudskim predmetima u vezi sa djelimičnom odgovornošću Holandije za smrt više od 8.000 muškaraca i dječaka tokom genocida u Srebrenici 1995. godine, piše BIRN.

- -

“U stvarnosti su troškovi mnogo veći od toga”, tvrdi Simon van der Sluijs,  advokat Udruženja Majke Srebrenice, koje je pokrenulo postupak za naknadu štete pred  sudovima Holandije u ime srodnika 350 Bošnjaka ubijenih u julu 1995. godine, nakon što su odvedeni iz baze Holandskog mirovnog bataljona UN-a u Potočarima u blizini Srebrenice, gdje su ranije izbjegli pred srpskim snagama.

“Mnogo ljudi u Ministarstvu [odbrane] radilo je na tim slučajevima, od pravnika do administrativnog osoblja. Ukupno je sačinjeno sedam ili osam izvještaja, svaki na preko 100 stranica. Njihovu ocjenu vršili su uposlenici Ministarstva, ali to se plaća iz opšteg budžeta, te prema tome ne znamo tačno koliko je potrošeno na predmete za Srebrenicu”, kaže van der Sluijs.

On navodi da je Ministarstvo odbrane također angažiralo vanjske konsultante i uspostavilo specijalizirane odbore koji su koštali još više, tako bi ukupna suma mogla biti i dvostruko veća od 2,6 miliona eura.

Najnovije

Predložen sastav nove Vlade Srbije: I ovaj put Dačić, Gašić, Mali, crnolistaš Vulin…, poziciju dobija i Zukorlić

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da će danas podnijeti zahtjev predsjednici Skupštine Srbije Ani...