Istanbul zatrpan snijegom, haos u saobraćaju

Preporučujemo

Snijeg kojih proteklih nekoliko dana pada u Istanbulu, ali i u drugim dijelovima Turske stvorio je velike probleme zimskim službama, ali i građanima. Ipak, čini se kako su snježne padavine najviše pogodile Istanbul koji je jučer i danas gotovo pa u potpunosti “paralizovan”.

Prema informacijama turskih medija, zbog obilnih snježnih padavina tokom jučerašnjeg dana, ali i danas, brojni automobili u ovom turskom gradu su ostali zaglavljeni u snijegu.

- -

– Zbog snježne oluje koja je onesposobila život u Istanbulu, ministar unutrašnjih poslova Turske, ministar saobraćaja te predsjednik države Recep Tayyip Erdogan, naredili su dolazak dodatnih zimskih službi u Istanbul kako bi se koordinirale aktivnosti i pružila pomoć stanovnicima koji su ostali ‘odsječeni’ zbog snijega – navodi se u medijima.

Iako su tokom ponedjeljka određeni putevi očišćeni, nove padavine tokom noći s ponedjeljka na utorak stvorile su dodatne probleme za građane Istanbula.

Povodom cjelokupne situacije oglasio se i gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu koji je izjavio da su putevi skoro pa očišćeni, ali da u određenim dijelovima grada snježni nanosi dostižu i do metar.

- -

– Najvjerovatnije će se intenzivne snježne padavine nastaviti od 18 sati kao i jučer. Molim sve građane da se pridržavaju upozorenja. Također, ono što treba naglasiti, zbog snježnih padavina u Istanbulu neće biti isključenja vode – rekao je gradonačelnik.

Vlasti u Istanbulu, ali i viši nivoi vlasti, saopćili su kako su tokom prethodnog dana evakuisali 5.057 građana koji su ostali “zaglavljeni” na cestama. Od tog broja, njih 3.180 odvedeno je u hotele gdje su proveli noć.

Najnovije

Hezbolah napao sjever Izraela

Libanski pokret Hezbolah saopštio je da je danas gađao dva vojna položaja u sjevernom dijelu Izraela, kao odgovor na...