Ponovo aktuelna sporna ideja o razmjeni teritorija Srbije i Kosova

Preporučujemo

Ideja o razmjeni teriorija između Srbije i Kosova, kao rješenje kojim će konačno biti raspetljan “kosovski čvor” ponovo je aktuelizovana.

U samo sedam dana s Kosova su stigle dvije izjave koje ove opciju vraćaju na stol, i to uz argument da je bolje i to nego formiranje zajednice srpskih opština, ali i da je u pitanju rješenje kojim se sprječava novi sukob, prenosi Blic.

- -

Staru ideju ponovo je u fokus javnosti gurnuo potpredsednik najveće opozicione partije, Demokratske partije Kosova, Ram Buja. Izjasnio se da je on, ukoliko treba birati između Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) i razmjene teritorija, za razmjenu teritorija.

– Prije nego za Asocijaciju sa izvršnim ovlaštenjima, ja sam za razmjenu teritorija. Da se Dolina priključi Kosovu, a sjever Kosova Srbiji – rekao je Buja.

Buja je rekao da ako općine sa sjevera Kosova budu imala izvršna ovlaštenja, Kosovo nikada neće imati mir.

– Tamo je granica nevolja (sjever Kosova) jer Čaglavica, Gračanica i ovi drugi ne predstavljaju opasnost – rekao je Buja.

- -

S Bujom se saglasio i bivši komandant OVK Hafir Hodža koji je rekao da je jedini kosovsko-srpski epilog, ako se želi da se izbjegne rat, promjena granica koja bi, kako je naveo, eliminisala utjecaj Srbije na Kosovu i Kosova u Srbiji.

Predložio je da bi Srbiji trebalo dati Leposavić i Zubin Potok, ali ne i Sjevernu Mitrovicu, za Medveđu, Preševo i Bujanovac.

Ideju o razmjeni pojavila se, doduše nezvanično, dok je dijalogom koji se odvija u Briselu posredovala tadašnja šefica evropske diplomatije Federica Mogherini, a u ime Kosova pregovarao tadašnji predsednik Hašim Tači.

Na nju je, kako se moglo zaključiti na osnovu izjava zvaničnika, stavljena tačka, i to nakon što su podršku uskratile najmoćnije članice Evropske Unije, među kojima preije svega Njemačka.

Objašnjenje za takav stav bilo je da razmjena teritorije po etničkom principu nije rešenje i da bi otvorila Pandorinu kutiju daljeg prekrajanja granica na Balkanu.

Najnovije

Novi ustupak HDZ-u: Jelka Milićević predložena za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici donijela je zaključak kojim se na poziciju zamjenika direktora Agencije za bankarstvo FBiH...