Saudijski princ: Izraelci imaju pravo na svoju državu

Preporučujemo

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman (32) ocijenio je da Izraelci imaju “pravo” na svoju nacionalnu državu isto kao i Palestinci. Upravo ta izjava smatra se novim znakom približavanja Rijada Izraelu.

On je u intervjuu koji je juče objavio časopis Atlantic rekao da nema “nijednu religijsku primjedbu” na postojanje Države Izrael, prenosi B92.

- -

“Vjerujem da svaki narod, gdje god se nalazio, ima pravo da živi u svojoj mirnoj državi. Vjerujem da Palestinci i Izraelci imaju pravo na sopstvene države. Međutim treba postići mirovni sporazum da bi se osigurala stabilnost i normalni odnosi”, naveo je Mohamen bin Salman u intervuju datom prije najnovijih tenzija u pojasu Gaze.

Mohamed bin Salman je objasnio da se jedina “vjerska briga” Saudijaca tiče sudbine džamija u Istočnom Jerusalemu, koji je Izrael anektirao i koji je treće najsvetije mjesto u islamu, i “prava Palestinaca”.

“Naša zemlja nema problema s Jevrejima”, rekao je on.

Saudijski princ je rekao da je “Izrael velika ekonomija u punom zamahu” i da “ima mnogo interesa koje Izrael i Saudijska Arabija dijele”. Istovremeno, ponovio je napade na iranskog vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Hamneija, čije teritorijalne ambicije je uporedio s Adolfom Hitlerom.

- -

“Pored iranskog vrhovnog vođe Hitler izgleda ljubazno. Hitler je pokušao da osvoji Evropu, vrhovni vođa pokušava da osvoji svijet”, naveo je Mohamed bin Salman.

Najnovije

Novi ustupak HDZ-u: Jelka Milićević predložena za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici donijela je zaključak kojim se na poziciju zamjenika direktora Agencije za bankarstvo FBiH...