Škola na Šipu posuđuje stolice i stolove, nedostajale su čak i table: Roditelji ogorčeni

Preporučujemo

Osnovna škola na Šipu i u drugom polugodištu koristi tuđe stolove i stolice, kadar se smjenjuje, a roditelji učenika su sve nezadovoljniji kompletnom atmosferom od prvog dana nastave do danas. Škola koja je otvorena nasilu 1. novembra, bez osnovne opreme među kojom su čak i table, dokazuje da je kod nas sve moguće, piše Oslobođenje.

Iako su roditelji najavljivali bojkot nastave zbog promjene kompletnog nastavnog kadra u drugom polugodištu i činjenice da nije obezbijeđena sva potrebna infrastruktura, od toga su odustali zbog djece koja na kraju najviše ispaštaju.

- -

ISPAŠTAJU DJECA

– Djeca su krenula u ovu školu 1. novembra 2021. Do tada su bili učenici okolnih škola i svi smo kupili udžbenike koji pri polasku u OŠ Šip nisu odgovarali. Učitelje i nastavnike mijenjaju, mijenjaju klupe, stolove… Koliko je sistem u haosu, dovoljno govori činjenica da su se na konkurs koji je raspisan tek nakon otvorenja škole prijavljivali nastavnici koji su već zaposleni u drugim školama, zbog blizine radnog mjesta i slično, a naši učenici ostaju bez nastavnika na koje su se navikli i koji su im predavali u prvom polugodištu. A onda se ponovo stvara upražnjeno mjesto i razred bez učiteljice u drugoj školi. Mnogo je problema od početka, ali ništa ne bismo dobili da djecu sada povučemo, ona bi najviše ispaštala, ispričala je jedna majka učenika ove škole za Oslobođenje.

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje objašnjavaju da je nedostatak klupa i stolova za JU Osnovna škola Šip problem u čijem rješavanju zajednički učestvuju Općina Centar i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS-a.

– Ovaj problem bi trebao danas biti riješen, na način da će škole iz Kantona Sarajevo dostaviti na privremeno korištenje nedostajući dio klupa i stolica za potrebe redovnog odvijanja nastave u školi Šip.

- -

JAVNE NABAVKE

Napominjemo da je Ministarstvo u julu 2021. započelo proceduru javne nabavke opreme za potrebe ove škole, a čija realizacija se očekuje u narednom periodu. Na ovaj način škola na Šipu će dobiti neophodnu opremu za odvijanje nastave, rekao nam je Emil Hodžić, stručni savjetnik u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje i dodao da se i prijem radnika u JU OŠ Šip provodi u skladu sa odredbama važećeg zakona i Kolektivnog ugovora.

Hodžić je naglasio da se nastava u ovoj školi odvija neometano, te da su prvo polugodište završila 142 učenika, a u drugom polugodištu nastavu pohađaju 144 učenika. Inače, u gradnju škole je uloženo nešto više od 9 miliona KM.

 

 

Najnovije

Predložen sastav nove Vlade Srbije: I ovaj put Dačić, Gašić, Mali, crnolistaš Vulin…, poziciju dobija i Zukorlić

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da će danas podnijeti zahtjev predsjednici Skupštine Srbije Ani...