Salkić: VRS počinila genocid, prijetnje Bošnjacima koji govore istinu neprihvatljive

Preporučujemo

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić reagirao je saopćenjem na napade, uvrede i prijetnje da će odgovarati pred sudovima, upućene zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Begiji Smajić.

Prijetnje Bošnjacima koji govore istinu da će odgovarati pred sudovima zbog izgovorene istine su neprihvatljive i nova su faza pritiska radi mirnodopskog progona iz ovog dijela Bosne i Hercegovine, smatra Salkić.

- -

-Neki političari, mediji i kvaziintelektualci u ovom entitetu, Bošnjacima bi da zabrane da govore istinu i da traže pravdu. Očito, naše vrijednosti nisu vaše vrijednosti, vaše vrijednosti nisu naše vrijednosti. Naša vrijednost je da naše vojno i političko rukovodstvo nije presuđeno za udruženi zločinački poduhvat i genocid; vaša vrijednost je što vi veličate vaše vojno i političko rukovodstvo koje je presuđeno za udruženi zločinački poduhvat i genocid. Mi ne negiramo presude za genocid i osuđujemo ratne zločince s ciljem personalizacije odgovornosti, vi negirate presuđeni genocid, zločince smatrate herojima i srpski narod gurate u zagrljaj kolektivne odgovornosti za genocid. Mi zagovaramo istinu i pravdu, vi širite laži i negirate sudski utvrđene činjenice-, izjavio je Salkić.

Prijetnje da će Bošnjaci koji govore istinu odgovarati pred sudovima Republike Srpske zbog izgovorene istine koju je utvrdio Međunarodni sud pravde u Hagu da je vojska RS-a počinila genocid, neprihvatljive su, ističe on.

-Nećete nas zastrašiti, nastavljamo pronositi istinu i tražiti pravdu koliko god to vama da smeta, a očito je da vam puno smeta. Krenite putem katarze, distancirajte se od presuđenih zločinaca iz vašeg naroda, prestanite ih smatrati herojima, prestanite negirati genocid i onda će vam istina lakše padati-, Salkićeva je poruka.

Zastupnica Begija Smajić je rekla činjenice na bazi utvrđene istine van razumne sumnje pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, ali i Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

- -

-Vaše ustrajavanje na veličanju ratnih zločinaca i negiranju genocida produžava agoniju srpskog naroda na zabludi da su presuđeni zločinci vaši heroji-, napisao je u saopštenju Ramiz Salkić.

On, kako kaže, poziva na prekid neosnovane, neargumentirane i anticivilizacijske hajke na zastupnicu Smajić koja je iznijela činjenice, prihvaćene od civiliziranog svijeta kao dokazane presudama.

-Vaša histerija, napadi i prijetnje, neće promijeniti historijske činjenice. Prestanite žrtve genocida i ostatak civiliziranog svijeta maltretirati svojim lažima, ovo je 21. vijek i informacije su dostupne svima-, navodi, između ostalog, Salkić.

Naveo je i to da treba shvatiti da matrica “ponavljajte laži dok ne ubijedite čitav svijet da govorite istinu” više ‘ne pije vode’ jer neće moći izbrisati činjenice utvrđene presudama.

Najnovije

Irska, Španija, Slovenija i Malta pred dogovorom o priznanju Palestine

Irska, Španija i brojne druge zemlje članice EU razmatraju 21. maj kao datum kada će zajednički priznati državu Palestinu,...