Kuleba: Ako Rusija prizna Donjeck i Lugansk kao nezavisne republike, za to će snositi posljedice

Preporučujemo

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba komentirao je posljednje aktivnosti ruskog parlamenta kada je riječ o priznavanju Donjecka i Luganska kao nezavisnih republika te je poručio kako bi eventualna Putinova odluka o priznanju dodatno zakomplikovala situaciju.

Komentirajući posljednje ruske aktivnosti, Kuleba je naglasio kako će Ukrajina razmotriti odgovor na djelovanje ruskog parlamenta, a planirane aktivnosti bit će sprovedene u koordinaciji sa zapadnim partnerima.

- -

– Što se tiče mogućeg ruskog priznanja Donjecka i Luganska kao nezavisnih republika, želim da ponovim nepromjenjiv stav Ukrajine. U slučaju da Putin odobri odluku o priznanju, Rusija će de facto i de jure napustiti sporazum iz Minska i za to će snositi posljedice – rekao je Kuleba.

Osim toga, boraveći u Italiji na sastanku s ministrom vanjskih poslova ove države, Kuleba je komentirao i eventualni ulazak Ukrajine u NATO te je naglasio kako samo Ukrajina i ovaj savez mogu odrediti nastojanja Kijeva za pridruživanje alijansi.

– Niko osim Ukrajine i članica NATO-a ne bi trebao imati riječ u diskusijama o budućem članstvu Ukrajine u NATO-u – izjavio je Kuleba.

Podsjetimo, ruska Državna duma je na jučerašnjoj sjednici odobrila rezoluciju kojom se poziva predsjednik Rusije Vladimir Putin da prizna dvije otcijepljene regije u istočnoj Ukrajini kao nezavisne teritorije – Donjecka (DNR) i Luganska (LNR).

- -

Na jučerašnjem zasjedanju održano je glasanje o dva projekta o priznavanju DNR i LNR. Frakcija Komunističke partije ponudila je da uputi apel direktno Vladimiru Putinu, a Jedinstvena Rusija je insistirala da se prvo apel za priznanje samoproglašenih republika uputi na razmatranje Ministarstvu vanjskih poslova i drugim strukturama na konsultacije. Stručnjaci su precizirali da nijedna rezolucija nema obavezujuću snagu.

Najnovije

Tužilaštvo KS zatražilo pritvor za petoro Ukrajinaca koji su oteli Sirijca

Tužilaštvo Kantona Sarajevo uputilo je Općinskom sudu u Sarajevu prijedlog da odredi pritvor za petero državljana Ukrajine, četiri muškarca...