Danas konačna odluka o tome da li će u FBiH biti potpuno zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru

Preporučujemo

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bi danas trebao odlučiti da li će ovaj entitet dobiti znatno striktiniju zabranu pušenja u zatvorenom javnom prostoru.

Delegati će razmatrati Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Ako ga usvoje, onda vrlo brzo će stupiti na snagu jer je Zastupnički dom u maju prošle godine podržao ovaj zakon.

- -

Njime bi pušenje bilo zabranjeno u javnom zatvorenom prostoru, što se odnosi i na ugostiteljske objekte, javni prijevoz i vozila u kojima se nalaze maloljetne osobe. Za fizička lica predviđena kazna iznosi 100 KM, dok je za pravna lica predviđa kazna do 5.000 KM.

Duhanska industrija i dio ugostitelja strahuje da će biti pogođeni negativnim posljedicama, prije svega ekonomskim, ako se zakon usvoji.

S druge strane, ima argumenata da nigdje u svijetu ovaj zakon nije imao negativne posljedice po poslovanje ugostiteljskih objekata. Primarni cilj ovog zakona je da zaštiti zdravlje stanovništva, a posebno djece i mladih od štetnih učinaka duhanskih proizvoda.

Najnovije

AVDO AVDIĆ OBJASNIO: “Da li ja primam upute od Mehmedagića ili Konaković od članova kartela Edina Gačanina Tita?”

Sudske odluke često objavi prije suda, detalje istraga prije tužilaštva. Medij koji uređuje Istraga.ba često je mjesto na kojem...