Zahiragić odgovorio Konakoviću: Ne možeš lagati sve ljude sve vrijeme, pokušavaš prikriti štimanje u ZZO

Preporučujemo

Zastupnik opozicione SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić je poručio zastupniku vladajućeg NiP-a Elmedinu Konakoviću da govori neistine po pitanju odnosa SDA o dodatnim taksama za kladionice u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik NiP-a je ranije danas izjavio da su kantonalni zastupnici SDA bili suzdržani prilikom glasanja o zakonu za koji je naveo da se njime propisuju dodatne takse.

- -

-Kada mu ponestane podrške i lajkova na Facebook stranici i statusima, a odveć mu ih je ponestalo u zadnje vrijeme, onda se Konaković služi neistinama u nadi da će ih mediji prenijeti, ocijenio je Zahiragić.

Prema njegovim riječima, istina je da je usvojen Zakon o komunalnim taksama, ali koji ni na koji način ne razrezuje takse kladionicama, niti inovira bilo šta vezano za kladionice.

-To je nadležnost općina, pa pozivam kolege iz trojke da to predlože, siguran sam da će vijećnici SDA i svih drugih stranaka u općinskim vijećima to podržati. S druge strane, postoji propis o tome koliko kladionice moraju biti udaljene od škola i vjerskih objekata, pa neka pošalju inspekcije da to iskontrolišu, neće biti ni jedne kladionice u užoj gradskoj jezgri, smatra Zahiragić.

Ponovio je da Konaković ne bi trebao javno govoriti, kako je naveo, potpune neistine te da ta mu to jednostavno ne priliči.

- -

-Smatram da je pravi razlog ovih neistina, koje Konaković iznosi, jeste zapravo skretanje pažnje sa toga što su danas promijenili statut kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO), i to na način da su u uslovima smanjili radni staž potreban za direktora. Također, promijenjeni su uslovi struke za direktora, pa su umjesto pravnika, ekonomiste ili doktora medicine sa završenim menadžmentom u zdravstvu, što je do sada bio uslov, propisali i fakultet društvenog smjera, što znači da direktor najvažnijeg zavoda s budžetom od skoro pola milijarde KM može biti i DIF-ovac. Vidjet ćemo brzo kome su ‘štimali’ ove uslove, izjavio je.

Zahiragić je vladajućima u Kantonu Sarajevo poručio: “Kako naš narod kaže: ‘Možeš lagati neke ljude sve vrijeme, možeš lagati neke ljude neko vrijeme, ali ne možeš lagati sve ljude sve vrijeme.’ Sva sreća, izbori su ove godine”.

Najnovije

Budistički svećenici na ulicama Sarajeva: Reagirao sarajevski imam, poručio vjernicima šta činiti

Od jutros se na ulicama glavnog grada BiH mogu primijetiti budistički svećenici koji prilaze našim građanima. Na ulicama Sarajeva primjećeni...