TikTok pod istragom zbog utjecaja na djecu

Preporučujemo

Američki tužitelji su pokrenuli istragu kako bi ustanovili da li postoji negativan utjecaj na djecu i njihovu sigurnost.

Tužitelji iz Kalifornije, Floride, Kentuckyja, Massachusettsa, Nebraske, New Jerseyja, Tennesseeja i Vermonta zajedno rade kako bi utvrdili da li je TikTok prekršio zakon o zaštiti potrošača te ugrozio javnost. Istraga će se baviti potencijalnom štetom nanijetom mladim osobama te njihovoj eventualnoj patnji zbog korištenja aplikacije, kao i onome što TikTok zna o efektima servisa na djecu.

- -

Od TikToka se traže informacije o metodama koje se upotrebljavanju za povećanje korisničkog angažmana među mladim osobama kao što je povećanje vremena koje provode koristeći aplikaciju.

Ova koalicija državnih tužitelja je najavila sličnu istragu u novembru koja se odnosi na kompaniju Meta u čijem su vlasništvu društvene mreže Facebook i Instagram.

Glasnogovornik TikToka je branio sigurnosnu politiku kompanije tvrdeći da štiti mlade korisnike.

-Mi gradimo iskustvo koje će pomoći u zaštiti i očuvanju dobrostanja naše zajednice i cijenimo što se državni tužitelji fokusiraju na sigurnost mlađih korisnika. Rado ćemo pružiti informacije o mnogim zaštitama privatnosti i sigurnosti tinejdžera, kazao je on.

- -

Istraga je uslijedila nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio da će tehnološke kompoanije biti odgovorne za sigurnost djece na internetu.

-Društvene mreže moraju biti odgovorne za nacionalni eksperiment koji provode na našoj djeci kako bi profitirale, kazao je Biden i pozvao Kongres da ojača zaštitu privatnosti, zabrani ciljano oglašavanje usmjereno na djecu te da zatraži od tehnoloških kompanija da prestanu prikupljati lične podatke o djeci.

Najnovije

Paris Saint-Germain je prvak Francuske

Fudbaleri Lyona pobijedili su u uzbudljivoj utakmici 31. kola francuske Ligue 1 Monaco s 3:2, a usporedno s njima...