HDZ 1990 ne želi elektore, to Hrvate vraća u komunizam i favorizuje HDZ

Preporučujemo

Elektorski model biranja članova BiH Predsjedništva koji je procurio u javnost donio bi mogućnost da HDZ BiH izabere jednoga člana BiH Predsjedništva, no istodobno bi apsolutno onemogućio Hrvate da se mogu pluralizirati.

Novinar večernjeg lista Zoran Krešić piše da su taj model u završnici neumskih razgovora razradile bošnjačke stranke. Još problematičnije u tome prijedlogu jeste da bi se na taj način drastično izmijenio aktuelni daytonski okvir o predstavnicima konstitutivnih naroda u državnome vrhu.

- -

Radi se naime o prijedlogu kojim se distribuira 300 elektorskih glasova na način da svaki kanton dobija određeni broj elektora. Suštinski, bošnjački kantoni bi imali 199 a hrvatski 101 elektorski glas. To bi u suštini, kako je to rekao i čelnik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, dovelo do toga da bi se Hrvati vratili u komunizam bez mogućnosti biranja između više kandidata, te bi zajamčilo monopol HDZ-a BiH.

Krešić piše da je lider HDZ 1990 Ilija Cvitanović rekao da takav prijedlog neće podržati. Uz to, nijedna hrvatska stranka, a to je i zaključak vanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora neće prihvatiti brisanje konstitutivnih naroda iz Ustava.

Hrvati pak nakon novoga raspleta traže dvije izborne jedinice uz očuvanje formulacije “hrvatski član predsjedništva i drugih građana” čime se čuva Dayton, te ispunjavaju presude Suda u Strasbourgu i Ustavnoga suda BiH.

Najnovije

UO BHRT: Poslovodni odbor RTVFBiH odbija sve zakonske prijedloge, tražimo hitno rješenje od Vlade FBiH

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na današnjoj sjednici razmatrao je neriješene probleme oko raspodjele RTV takse koja...