Ruski ambasador u SAD-u se požalio: Računi su nam zatvoreni, a osoblje prima prijetnje

Preporučujemo

Rad ruske ambasade u Washingtonu je “blokiran”, njegovi bankovni računi su zatvoreni, a osoblje prima prijetnje, prenijela je danas ruska državna novinska agencija RIA pozivajući se na izjavu ambasadora Anatolija Antonova.

“Ambasada je u biti blokirana od strane tijela američke vlade. Račune naša dva konzulata u Houstonu i New Yorku zatvorila je Bank of America”, rekao je Antonov.

- -

“Primamo prijetnje i telefonom i dopisima… U jednom trenutku je čak i izlaz iz ambasade bio blokiran”, dodao je.

Rusija i Sjedinjene Države bile su uvučene u spor oko veličine i funkcioniranja svojih diplomatskih misija mnogo prije nego što je predsjednik Vladimir Putin 24. februara pokrenuo ono što on naziva svojom “posebnom vojnom operacijom” protiv Ukrajine.

Od tada su ruske ambasade u Evropi također bile pod pritiskom, a više od 300 pripadnika ruskog osoblja protjerano je iz evropskih prijestolnica, što je potaknulo Moskvu da kao odgovor izbaci strane diplomate.

Ruski ambasador u Poljskoj rekao je Reutersu prošle sedmice da bi blokada bankovnih računa njegove ambasade prošlog mjeseca mogla na kraju spriječiti njegovo funkcioniranje, u kojem bi slučaju Rusija zaustavila rad poljske ambasade u Moskvi.

- -

Zapadne vlade uvele su drastične sankcije Rusiji zbog njezinih akcija u Ukrajini, što je potaknulo Moskvu da ih optuži za rusofobiju.

Najnovije

Zoran Milanović objavio kandidaturu za novi mandat predsjednika Hrvatske

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je objavio da će se opet kandidovati za predsjednika ove države. "Evo sad. Imam najviše...