SNSD i HDZ udruženi u vrijeđanju države BiH

Preporučujemo

 

Mjesecima svjedoci smo potezima koji idu na štetu Bosne i Hercegovine, a koje SNSD i HDZ udruženim poduhvatima provode.

- -

Tako, na jučerašnjoj sjednici Ustavnopravne komisije SNSD i HDZ bili su protiv dopune Krivičnog zakona koju sam predložio u cilju zaštite ugleda Bosne i Hercegovine, a koja glasi: “Ko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju državu Bosnu i Hercegovinu, njenu zastavu, grb ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do jedne godine”.

Prijedlog dopune Krivičnog zakona baziran je na principima koji su u potpunosti opravdani i u cjelosti usklađen sa Ustavom BiH i ustavnim sistemom BiH.

Osim toga, isto ili slično zakonsko rješenje postoji u skoro svim državama svijeta, uključujući i zemlje regiona, a i riječ je o civilizacijskoj i demokratskoj praksi zaštite ugleda drzave.

Sve navedeno nije bilo dovoljno predstavnicima SNSD-a i HDZ-a da daju svoj glas ovoj dopuni Krivičnog zakona BiH koja bi onemogućila dalje vrijeđanje države BiH, kao i bh. zastave, grba i himne.

- -

 

Najnovije

UO BHRT: Poslovodni odbor RTVFBiH odbija sve zakonske prijedloge, tražimo hitno rješenje od Vlade FBiH

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na današnjoj sjednici razmatrao je neriješene probleme oko raspodjele RTV takse koja...