Odbijena Sivrina ostavka: Traže smjenu ministrice obrazovanja

Preporučujemo

Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (SSOOiO FBiH – KO KS) je na današnjoj sjednici odbio prihvatiti ostavku Saudina Sivre na funkciju predsjednika Kantonalnog odbora, koja je podnesena 28 aprila.

Odbor je dao bezrezervnu podršku u njegovom radu te izrazio punu spremnost Kantonalnog odbora za sve sindikalne akcije sa ciljem vraćanja digniteta prosvjetnih radnika, koje Saudin Sivro, kao predsjednik Kantonalnog odbora predloži organima i članstvu Sindikata u narednom periodu.

- -

Štrajk upozorenja

Kantonalni odbor je donio odluku o održavanju velikog mirnog protestnog skupa pod nazivom “Vratite dignitet prosvjetnim radnicima” koji će se realizirati u četvrtak, 16. juna, od 11 do 13 sati.

Kantonalni odbor je donio odluku da se IV redovna sjednica Skupštine povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo održi u petak, 20. maja s početkom u 18 sati u Domu sindikata i Skupštini povjereništva predložio donošenje odluke o organizaciji štrajk upozorenja 25. maja od 7:30 sati do 9:30 sati u predškolskim ustanovama i osnovnim školama.

Štrajk upozorenja se organizuje s ciljem iskazivanja općeg nezadovoljstva odnosom Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo prema prosvjetnim radnicima, zaštite digniteta, radno-pravnog i ekonomsko-socijalnog statusa članova sindikata, te se u tom cilju postavljaju se sljedeći zahtjevi:

- -

1. smjena ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo,
2. povećanje plaća za 20 posto,
3. donošenje novih pedagoških standarda i normativa po mjeri radnika i učenika,
4. potpuno poštivanje zakona, kolektivnog ugovora i pedagoških standarda i normativa,
5. zapošljavanja u Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja putem javnog konkursa i smanjenje bezobrazno visokih plaća u istom u odnosu na plate radnika u osnovnim i srednjim školama, predškolskim i ustanovama kulture i nauke – navodi se u saopćenju Sindikata.

Dodaje se da je Kantonalni odbor je donio odluku o održavanju velikog mirnog protestnog skupa pod nazivom “Vratite dignitet prosvjetnim radnicima” koji će se realizirati u četvrtak, 16. juna od 11 do 13 sati.

Traže smjenu ministrice obrazovanja

– Protestni skup se organizira i održava s ciljem iskazivanja općeg nezadovoljstva odnosom Vlade i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo prema prosvjetnim radnicima. Na protestnom skupu će radnici zahtjevati da im se vrati dostojanstvo kroz:

1. smjenu ministrice za odgoj i obrazovanje,
2. povećanje plaća za 20 posto,
3. donošenje novih pedagoških standarda i normativa po mjeri radnika i učenika,
4. potpuno poštivanje zakona, kolektivnog ugovora i pedagoških standarda i normativa,
5. zaustavljanje zapošljavanja u Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja bez javnog konkursa i smanjenje bezobrazno visokih plaća u istom u odnosu na plate radnika u osnovnim i srednjim školama, predškolskim i ustanovama kulture i nauke.

Sindikalni povjerenici će u ponedjeljak, 9. maja dobiti precizna zaduženja za pripremu masovnog protestnog skupa a članovi Sindikata se pozivaju da sve pripreme za štrajk upozorenja za 25. maj i veliki mirni protestni skup 16. juna.

Najnovije

Dvojica ukrajinskih sigurnosnih dužnosnika uhapšena zbog planiranja atentata na Zelenskog

Dvojica ukrajinskih sigurnosnih dužnosnika uhapšena su zbog planiranja atentata na predsjednika Volodimira Zelenskog, prema Službi državne sigurnosti (SBU). Dva pukovnika...